Paras opettaja ei olekaan aikuinen

Kyläkoulut ovat siilinjärveläisen kasvatustieteiden tohtorin Risto Kilpeläisen mielestä erinomaisia oppimis- ja kasvuympäristöjä.

Heikompi oppilas ei syrjäydy niin herkästi kuin isossa yksikössä, vaan lapsi huomioidaan koko persoonana ja itsetuntoa tuetaan tanakasti koko henkilökunnan voimalla.

- Kiusaamistakin on huomattavasti vähemmän.

Toivalan koulun opettaja väitteli äskettäin Oulun yliopistossa aiheesta ja kulkee nyt valistamassa kyläkoulujen vahvuuksista.

Ihmisläheisillä kyläkouluilla voisikin Kilpeläisestä olla annettavaa tulevaisuuden koulusuunnittelussa. Niiden lopettamisen tutkija pelkää vaikuttavan haitallisesti koko yhteiskuntaan.

- Jo nyt joka kymmenes peruskoulun päättävä nuori jättää koulunkäyntinsä siihen. Koulutusputkea pitäisikin suunnitella oppilaslähtöisemmin, jotta motivaatio koulunkäyntiin nousisi. Kyläkoulussa se sujuu paremmin.

Kyläkoulujen yhdysluokkaopetusta jotkut pitävät hankalana. Tämän Kilpeläinen kumoaa: lapsi oppii kaikkein herkimmin itseään vähän vanhemmalta kaverilta, ei opettajalta.

Kilpeläinen pistäisi jarruja lakkauttamiselle. Yhä Suomessa lopetetaan jopa noin sata kyläkoulua vuosittain. Itä- ja Pohjois-Suomessa lakkauttaminen on päättäväisintä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.