Passien noutopaikka vaihtuu Matkahuolloksi - noutopiste joka kuntaan

Valmiiden passien noutopaikka on ensi vuonna joka kunnassa. Osassa kunnista noutopisteitä on useita, kun passin voi jatkossa noutaa yli 730:stä eri pisteestä nykyisen noin 470:n sijasta.

Valmiiden passien noutopaikkojen määrä kasvaa huomattavasti, kun poliisi luopuu ensi vuodenvaihteessa passiyhteistyöstään R-kioskien kanssa.

Uudet, valmiit passit ovat ensi vuodesta alkaen noudettavissa Matkahuollosta.

Matkahuollon omat päätoimipaikat ovat perinteisesti kaupunkien linja-autoasemien luona. Lisäksi Matkahuollolla on kuitenkin verkosto yhteistyökumppaneita eli etenkin eri lähikauppoja ja kioskeja, joilta paketit ja jatkossa passitkin ovat noudettavissa.

Joillain paikkakunnilla Matkahuollon kumppanina on R-kioski, jolloin paikallinen noutopiste voi pysyä samana. Useilla paikkakunnilla paikka kuitenkin vaihtuu tai käy niin, että noutopaikkoja tulee etenkin kaupunkeihin lisää.

– Uudella sopimuskaudella ehtona oli, että jatkossa jokaisessa kunnassa on jatkossa vähintään yksi toimituspiste, lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta kertoo.

Noutopaikkojen määrän lisäys on huomattava ja se lyhentää asiointimatkoja etenkin Itä-Suomessa.

– Passien toimituspisteissä on ollut katvealueita etenkin Itä-, Pohjois- ja Keski-Suomessa. Uudella sopimuskaudella toimituspisteiden määrä lisääntyy ja palvelu täyttää paremmin odotukset valtakunnallisesta palvelusta, Gråsten sanoo.

Kilpailutus vaihtaa passin kuvat ja noutopaikat

Passia haetaan jatkossakin poliisilta joko käymällä itse paikan päällä tai hakemalla netistä, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Poliisin sopimuskumppani on toimittanut valmiin passiin noutopaikkaan huhtikuusta 2013 lähtien.

– Vuoden 2017 alusta alkaa uusi sopimuskausi. Itse korttituotteen toimittaja vaihtuu passilla samaksi kuin on valmistanut henkilökortteja, Gråsten kertoo.

– Samalla kertaa myös ostamamme luovutuspalvelu muuttuu.

Muutoksen yhteydessä itse passi pysyy teknisesti pääosin samanlaisena kuin ennenkin, mutta sen ulkoasuun tulee muutoksia.

– Kun uusi sopimuskausi alkaa, ulkonäkö suunnitellaan aina uudestaan. Vaihdetaan tilalle uusi design.

Passin uudesta ulkoasusta ei ole vielä tietoa. Se on yksityiskohdiltaan vielä suunnittelussa.

Se tiedetään, että passin kansien väri pysyy entisellään, mutta passissa oleviin tunnuskuvioihin tulee mahdollisesti jotain Suomen 100-vuotisjuhlaan liittyvää.

Henkilökortin hakuun muutoksia

Poliisihallituksen mukaan passiin tai sen hakemiseen ei ole tulossa lähiaikoina muita isoja uudistuksia.

Sen sijaan jatkossa henkilökortti tulee mahdollisesti samanlaiseen hakemismenettelyyn kuin passikin. Nykyään henkilökortti haetaan aina poliisiasemalta.

– Laki asiasta on valmistelussa, mutta jos se etenee suunnitellusti, myös valmiit henkilökortit voi ensi vuodesta alkaen noutaa samoista pisteistä kuin passit, Gråsten kertoo.

– Lisäksi henkilökortinkin hakuun suunnitellaan samanlaista sähköistä asiointia kuin passissa on jo käytössä.

Ajokorttien lupahakemukset siirtyivät jo tammikuun alusta Liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille, joka ostaa palvelut Ajovarmalta.

 

 

Passit: Sähköinen asiointi lisääntyy

Poliisin nettisivuilta löytyy verkkoasiointi, josta voi varata ajan poliisin lupapalveluihin tai laittaa lupa-asian vireille.

Passin hakeminen sähköisesti edellyttää, että hakija käy ensin valokuvaamossa, joka lähettää uuden passikuvan poliisin järjestelmään.

Sen jälkeen hakija täyttää hakemuksen poliisin nettipalvelussa. Jos nimi on vaihtunut tai sormenjälkien antamisesta on yli kuusi vuotta, hakija voi jättää sähköisen hakemuksen, mutta hänen on käytävä täydentämässä sitä poliisiasemalla. Valmis passi tulee noutopisteeseen.

Jos sormenjälkien ottamisesta on enintään kuusi vuotta, asiakas voi maksaa passin heti verkkopankissa ja hän saa valmiin passin noutopisteeseen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.