Pekka Haavisto: Heissä on draivia

Ei sinisilmäistä, mutta ei liian kovasydämistäkään.

Näin linjasi hyvää maahanmuuttopolitiikkaa maanantaina Kuopiossa kahdeksatta kertaa järjestettäville Mielenterveyspäiville osallistunut kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.).

- On kaikkien etujen mukaista, ettei maahanmuuttopolitiikassa tehdä virheitä. Väärinkäytöksiä ei tule, kun systeemit ovat sellaiset, että tiedetään kuka on avun tarpeessa, millaiset sukulaissuhteet ja ihmisten taustat oikeasti ovat, Haavisto sanoi Kuopion pääkirjastossa.

Suomalaisia Haavisto rohkaisi avaamaan silmänsä ulkomaalaisille ja heidän kyvyilleen.

- Heissä on sellaista draivia, joka jää ihmisiltä näkemättä.

Maahanmuuttoteema oli yksi Mielenterveyspäivien avauspäivän kolmesta tilaisuudesta. Siihen osallistuivat Haaviston lisäksi vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet, Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen, opetusneuvos Leena Nissilä ja Savon Sanomien toimituspäällikkö Mauri Liukkonen.

Eva Biaudet pahoitteli, kuinka osaan suomalaisista on pesiytynyt "pieni rajaviranomainen". Hänen mielestään Suomesta pitäisi tehdä houkutteleva maa, ei sellainen, johon tullaan vain pakon edessä.

- Niillä, jotka tulevat, pitää olla mahdollisuus osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen.

Biaudet ihmetteli sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ja esimerkiksi Päivi Räsäsen (kd.) kohua herättäneitä puheita.

Räsäsen lausuntoa kristittyjen maahanmuuttajien suosimisesta Biaudet piti heittona, jonka "ainoa logiikka oli sen syrjivä asenne". Esimerkiksi Suomeen tulevat muslimit ihmettelevät hänen mukaansa enemmän täkäläistä sekulaarisuutta kuin uskontoa.

Holmlundin vertausta Suomesta Romanian kerjäläisten sosiaaliluukkuna Biaudet kuvasi niin, että siinä suomalaiset arvot olivat hukassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.