Pekka Haavisto on liiankin miellyttävä mies - hakusessa ripaus röyhkeyttä

Persoona

Kun Pekka Haavisto astui seksuaalisuutensa kanssa ulos kaapista, sinne ei tainnut jäädä yhtään luurankoa. Sen verran silkoinen kuva vihreiden sopuisasta ja rakentavasta puheenjohtajasta tulee.

Kaikkia kunnioittava. Diplomaattinen. Neuvotteleva. Rauhallinen. Vaativa pomo.

Hetkinen, vaativa pomo. Miten niin?

– Pekka on järjettömän kova tekemään töitä ja odottaa samaa sitoutumista myös muilta. Hän ei pidä siitä, etteivät hommat rullaa kertasanomisella, käsikirjoittaja ja freelance-toimittaja Jari Hanska sanoo.

Hanska oli Haaviston eduskunta-avustajana vuonna 2011. Haaviston kampanjassa hän on mukana nytkin.

– Esimiehenä Pekka on mutkaton, ei tarvitse arvuutella, mitä mieltä hän on. Jos asiat eivät suju, palautetta tulee.

Haaviston avustajat ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Avustajilla on täysi työ pitää ehdokkaan kalenteri ajantasalla, mutta yksi asia heitä ei työllistä: Haavistolle ei puheita kirjoitella, sillä hän puhuu mitä haluaa. Ja hyvin puhuukin. Haavisto on hyvä televisiossa ja loputtoman kiinnostunut tapaamaan ihmisiä.

Haavisto viihtyy yhtä lailla Teuvo Hakkaraisen sahalla, dj-keikalla, 4H-yhdistyksen tapaamisessa kuin YK:n käytävilläkin. Hän saattaa ehdottaa kesken ajomatkan, että "hei, pysähdytääs tuonne moikkaamaan ihmisiä".

– Pekka on lahjakas tilanteissa, joissa kohdataan ihmisiä eri puolilta yhteiskuntaa. Se välittyy, että hän kunnioittaa kaikkia, kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) sanoo.

Duracell-Haavisto kiertää paljon Suomea. Päivät venyvät varhaisesta aamusta pitkälle yöhön ilman taukoja. Tällaisina päivinä avustajien vatsat kurnivat.

– En tiedä, millä hän oikein elää. Autossa ainakin kuluu Frezza moccaa, Pantteri-karkkeja ja Kismet-suklaata, Hanska kertoo.

Ura

– Haavisto on loistava verkostoituja, sillä hän on aina osannut kerätä oikeat ihmiset ympärilleen. Miten muuten on mahdollista edetä ylioppilaan koulutuksella noin korkeisiin tehtäviin, eräs kilpailevan puolueen konkarijäsen ihmettelee.

Hän viittaa varsinkin rauhanvälitystehtäviin, sillä Haavisto on ollut YK:n ympäristöohjelman UNEPin asiantuntija ja EU:n Sudanin erityisedustaja Darfurin rauhanneuvotteluissa sekä luennoitsija Bristolin yliopistossa.

Haaviston ura ei ole kuitenkaan edennyt pelkästään voitosta voittoon. Eduskunnasta hän putosi vuonna 1995, mutta nousi Lipposen hallituksen ympäristöministeriksi 1995–1999. Ministerikausi saa sekä ruusuja että risuja.

– Osalle kannattajista se oli pettymys. Vihreiden radikaaleimmat pitivät häntä hieman nössönä ministerinä, meppi Heidi Hautala (vihr.) muisteli viime presidentinvaalien alla Iltalehdessä.

Toinen meppi Liisa Jaakonsaari (sd.) oli samassa hallituksessa työministerinä. Hän pitää Haavistoa asiallisena ja asioihin perehtyvänä poliitikkona, joka pääsi jo varhain käyttämään diplomatian kykyjään. Koijärven kansalaisaktivismista oli hyötyä ministerinä.

– Ympäristöministerinä Haavisto joutui hankalaan asemaan, kun levisi huhu, että Suomessa hakataan säälimättömästi vanhoja metsiä. Tilauksia jo peruttiin ja tilanne näytti vaikealta. Lipponen lähetti hänet ympäri Eurooppaa tapaamaan ympäristöaktivisteja ja kertomaan Suomen metsien todellisesta tilasta, Jaakonsaari muistelee.

Jari Hanska ei usko, että Haavisto olisi määrätietoisesti suunnitellut uraansa.

– Luulen, että hän on osannut tarttua tilaisuuksiin ja pyrkinyt vain niihin tehtäviin, jotka on itse kokenut kiinnostaviksi.

Pelkästään onnekkaista sattumista ura ei ole kuitenkaan auennut, Hanna Halmeenpää uskoo.

– Politiikkahan on kestävyyslaji ja siinä lajissa Haavisto on todella kestävä. Hän on kärsivällinen ja jaksaa tehdä hitaasti etenevää, pitkäjänteistä työtä.

Viime presidentinvaaleissa 2012 Haaviston nostattama hurmahenki vei hänet toiselle kierrokselle. Nyt jännitetään, onnistuuko temppu toista kertaa. Monen mielestä tuoreuden viehätys meni jo.

Suomessa etsitään arvojohtajaa, ja silloin pehmeä julkikuva voi kääntyä Haavistoa vastaan. Monen mielestä pehmeys on kuitenkin vain pintaa, ei todellista Haavistoa.

On siis asiakysymysten aika. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Haavistoa on vaikea haastaa.

Suomalaiset pitävät säyseästä ja diplomaattisesta esiintymisestä. Toisaalta onko neuvotteleva diplomaattisuus jo vähän tylsää?

– Hän voisi olla kotimaan politiikassa vähän kärjekkäämpi. Rauhallinen esiintyminen pehmentää viestiä liikaa, Hanska miettii.

Haavisto tarvitsisi monen mielestä ripauksen röyhkeyttä. Liika kärjekkyys voi kuitenkin viedä sen charmin, jonka varassa hän on menestynyt.

Politiikka

Haavisto on hyvä tarinankertoja. Näiden tarinoiden sankari on usein, no – hän itse.

Tarinoiden taustalta löytyvät ne arvot, jotka Haavistolle ovat tärkeitä: diplomatia, rauhanneuvottelut, ihmisoikeudet, tasa-arvo, ympäristönsuojelu.

Haavisto kertoo, kuinka hän vei lukiolaistyttöjen 1 000 euron lahjoituksen saatekirjeineen Sudanin pakolaisleirille ja toi sieltä terveisiä takaisin lukioon. Toisella kertaa hän muistelee, kuinka tapasi Hartolassa alaikäisen turvapaikanhakijan, afgaanipojan, joka säästi vastaanottorahasta ajokorttiin päästäkseen tulevaisuudessa töihin.

– Seuraavassa paikassa kyläläiset kysyivät, onko siellä joku jihadistisolu. Mietin, millä saan nämä maailmat kohtaamaan.

Hän kertoo käyneensä Suviseuroissa, kutsuttuna vieraana. Ja siitä, kuinka on Afganistanissa tavannut islamisteja ja Sudanissa sissijohtajia.

Kaikkien kanssa voi siis neuvotella, mutta arvoista ei tingitä.

Kanssaneuvottelijat saattavat nikotella, kun Haavisto nostaa pöydälle kiusallisia asioita. Somalian sotapäälliköiltä Haavisto tivasi, miksi alaikäinen tyttö kivitettiin. Ja lienee saanut ainakin jonkinlaisen vastauksen.

Rauhallinen neuvottelija

Syntynyt Helsingissä 23.3.1958. Koulutukseltaan Haavisto on valtiotieteiden ylioppilas.

Rekisteröidyssä parisuhteessa Antonio Floresin kanssa.

Haavisto on Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja. Kansanedustajana hän on ollut yhteensä 18 vuotta: vuosina 1987–1995 ja 2007 alkaen.

Euroopan ensimmäinen vihreä ministeri, ympäristöministerinä Paavo Lipposen hallituksessa 1995–1999. YK:n ympäristöohjelman UNEPin asiantuntija ja EU:n Sudanin erityisedustaja Darfurin rauhanneuvotteluissa.

Mukana perustamassa Vihreä Lanka -lehteä. Harrastaa kuplavolkkareita ja puuveneitä.

Paavo Väyrynen on ikiliikkuja, joka osaa yllättää aina uudestaan

Matti Vanhanen on kepun uskollinen soturi, joka kelpaisi sissipartioonkin

Nils Torvaldsille 911 oli käänteentekevä kokemus

Sauli Niinistö on lähes siniverinen presidentti

Merja Kyllönen on asioihin huolella perehtyvä vitsailija

Pekka Haavisto: "Kohti uutta ulkopolitiikkaa"

Tuula Haatainen pyrkii feminismillä presidentiksi

Laura Huhtasaari on topakka Elovena-tyttö, joka uskoo omaan asiaansa