Pekka Kantanen: Kunnallisvalituksella puretaan pahaa mieltä

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) perää vastuuta henkilöiltä, jotka valittavat kuntien kaavahankkeista. Kantasen mielestä liian usein kunnallisvalituksella vain puretaan pahaa mieltä.

– Valittamisen kriteeri ei saisi olla se, että ollaan tyytymättömiä kaupunginvaltuuston päätökseen. Tai että tuleva rakennus peittää parvekenäkymät.

Kantanen sanoo, ettei ole asialla yksin. Hänen mukaansa Kuopiossa asiasta on keskusteltu vilkkaasti muun muassa valtuutettujen kesken.

Kuopiossa on viiden viime vuoden aikana valitettu kahdestatoista kaavapäätöksestä. Kaupunki on laskenut, että yhdeltä virkamieheltä on mennyt kaikkiaan 730 tuntia valmistella asioita tuomioistuimia varten. Se on lähes sata työpäivää.

Tapauksista noin puolet on edelleen kesken. Lainvoimaisiksi tulleista päätöksistä viisi on päättynyt lopulta kaupungin kannalta myönteisesti. Työnkulman kaavan suhteen sen sijaan sekä hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus vaativat, että kaupunki selvittää rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja suhteessa Suomen muihin työväentaloihin.

Suovun ranta-alueen kaavariidassa korkein hallinto-oikeus puolestaan kumosi hallinto-oikeuden ratkaisun ja käänsi asian kaupungin hyväksi.

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan kuntalaisten mahdollisuutta valittaa kaava-asioista rajoitettaisiin. Käytännössä kunnallisvalitus poistettaisiin kaava-asioissa ja valitusoikeus olisi vain kaava-alueen lähinaapureilla.

Hanketta on myös kritisoitu. Arvostelijoiden mielestä valitusoikeuden rajaamisella kavennetaan ihmisten demokraattisia vaikutusmahdollisuuksia.

Kantanen ei ota kantaa valitusoikeuden rajaamiseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja myös korostaa ihmisten demokraattista oikeutta valittaa.

– Mutta valittaminen ei saa johtaa vähemmistön diktatuuriin.

Suomessa on Kantasen mielestä erittäin hyvä järjestelmä kuntien kaavoitusprosesseissa.

– Kaavaesitys valmistellaan huolella ja asetetaan nähtäville. Päätöksenteko kulkee lautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuustoon. Näissä jokaisessa tutkitaan myös mahdolliset vastustavat lausunnot.

Hallitus rajoittaisi myös ely-keskusten valitusmahdollisuutta kuntien kaava-asioissa. Siitä Kantanen on samaa mieltä.

– Mielestäni Kuopion kokoisessa kaupungissa pystytään itse tulkitsemaan, onko hanke määräysten mukainen vai ei.

Yhtenä keinona valitusten vähentämiseksi Kantanen väläyttää mahdollisuutta, että Kuopio vaatisi hallinto-oikeuskäsittelyssä valittajan maksamaan kaupungin oikeudenkäyntikulut, jos valittaja häviää jutun. Kantasen mukaan jotkut kunnat jo menettelevät näin.

Pitäisikö kuntalaisten valitusmahdollisuutta rajoittaa, vai rajoitetaanko samalla demokraattisia vaikutusmahdollisuuksia? Kommentoi alle!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valitusoikeuden rajaamisesta tulossa selvitys

Uusimmat

Kotimaa

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Kuopiossa vanhoja järjestelmiä on luultavasti tuhansia

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Uusia tietoja Varkauden murhatutkinnasta: voimakas väkivalta päähän ja ylävartaloon aiheutti uhrin kuoleman – poliisi pyytää havaintoja vihreästä Audista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.