Pekka Vennamo: Muistiinpanot tuhottiin

Veikko Vennamon poika Pekka Vennamo sanoo isänsä joskus vihjailleen muistiinpanoista, jotka hän oli tallettanut Sveitsiin.

– Sikäli kun tiedän, se piti paikkansa 1960–70-luvuilla. Mutta myöhemmin hän kertoi hakeneensa paperit pois ja tuhonneensa ne.

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Pauli Ruotsalainen kertoi maanantain Savon Sanomissa Veikko Vennamon tallettaneen Sveitsiin "tulenarkoja" muistiinpanojaan.

– Veikko kertoi tehneensä paljon sellaisia muistiinpanoja Suomen herroista ja politiikoista, joiden paljastaminen olisi ollut vaarallista, Pauli Ruotsalainen kertoi.

Pekka Vennamon mukaan kyseiset muistiinpanot liittyivät sodanaikaisiin ja sen jälkeisiin tapahtumiin erityisesti Maalaisliitossa.

– Vanhemmaksi tultuaan hän sanoi, ettei niitä kannata enää kaivella. Hän sanoi jossain vaiheessa ennen kuolemaansa, että kaikki mitä hän haluaa julkisuuteen, on jo hänen omissa kirjoissaan. Muuta hän ei kertoisi.

Pekka Vennamo lisää, että hän ei ole itse kyseisiä muisti- ja päiväkirjamerkintöjä nähnyt koskaan.

Talvet Espanjassa viettävä Vennamo on nauttinut Suomen lämmöstä kesämökillään Espoon Siikajärvellä. Politiikkaa hän seuraa "tavallisen äänestäjän ominaisuudessa lehtien kautta."

– Joskus ohi mennen tapaan vanhoja tuttuja. Aika vähän niitä politiikassa enää aktiivisesti on mukana.

Suomen Maaseudun Puolueen jatkajaksi perustettu Perussuomalaiset on Vennamolle puolue muiden joukossa.

– En ole mitenkään erityisesti seurannut. Olen joissakin asioissa samaa mieltä, joissakin en.

Veikko Vennamo oli kansanedustajana 1945–1962 ja 1966–1987.

Maalaisliittolainen Vennamo perusti SMP:n 1959. Hänen poikansa Pekka johti puoluetta vuodet 1979–1989.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maalarin monta sävyä