Pelastusopisto alkaa kouluttaa siviilipalvelusmiehiä - täydennyskursseja Kuopioon

Pelastusopisto alkaa kouluttaa siviilipalvelusmiehiä. Pelastusopisto on valtakunnallinen pelastusalan oppilaitos Kuopion Petosella.

Pelastusopisto ja Lapinjärven siviilipalveluskeskus Uudeltamaalta ovat tehneet sopimuksen Kuopiossa järjestettävistä uusista täydennyskoulutuksista. Sopimus koskee tällä hetkellä kolmea täydennyspalveluskurssia, jotka on tarkoitettu Kuopion seudun ja muun Itä-Suomen alueen kurssilaisille.

Kansalaistaitojen opetusta

Varusmiespalveluksen suorittanut asevelvollinen voi siirtyä puolustusvoimien reservistä siviilipalvelusvelvolliseksi hakemalla täydennyspalveluun. Hakemuksen jättänyt henkilö velvoitetaan osallistumaan muutoskurssille, joka kestää viikon.

Täydennyspalveluskoulutus sisältää tietoa arjen turvallisuudesta ja kansalaisvalmiuksien lisäämisestä kuten hätäensiapua, alkusammutusta ja varautumista poikkeusolojen väestönsuojeluun.

Kursseille kova kysyntä

Lapinjärven siviilipalveluskeskus pysyy jatkossakin Suomen ainoana siviilipalveluskeskuksena. Se voi kuitenkin käyttää koulutuksissaan yhteistyökumppaneita. Uusille kurssittajille on tarvetta, sillä täydennyskursseille määrättyjen määrä on noussut.

Siviilipalveluskeskuksen mukaan täydennyspalvelukseen hakeutuneiden määrä on viime vuosina jopa moninkertaistunut. Aiemmin puolustusvoimien reservistä siviilipalvelusvelvollisiksi siirtyviä oli noin parisataa vuodessa.

Toissa vuonna hakemuksia tuli ennätykselliset lähes tuhat ja viime vuonna reilut 700.

Siviilipalveluksen täydennyspalveluskurssi järjestetään hakijalla vuoden kuluessa hakemuksen jättämisestä, joten meneillään on vilkas kurssitusaika.

Kaikkiaan Lapinjärven siviilipalveluskeskus järjestää tänä vuonna kahdeksan täydennyspalveluserää. Kolme kurssia Kuopiossa on uusi aluevaltaus Pelastusopistolle. Ensimmäinen kursseista alkaa ensi maanantaina.

Tukee opiston kokonaisuutta

Pelastusopisto järjestää tutkintokoulutusta palomiehille, pelastusalan esimiehille ja hätäkeskuspäivystäjille. Lisäksi opisto on kuitenkin järjestänyt jo pitkään ammatillisia täydennyskoulutuksia pelastus- ja varautumiskoulutuksen aihepiireistä.

Koulutettavina käy muun muassa kuntien ja sairaanhoitopiirien johtoa, lentoturvallisuuden ammattilaisia ja eri organisaatioiden turvallisuuspäälliköitä.

Pelastusopisto toimii sisäministeriön rahoituksella sekä myymällä palveluitaan ulkopuolelle. Opisto on viime vuosina pyrkinyt lisäämään tulojaan lisäämällä täydennyskurssien myyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.