Pelastusopiston päällystökoulutukseen esitetään uutta kumppania

Sisäministeriön työryhmä esittää Pelastusopiston päällystöopetukseen muutoksia. Tutkintonimike muuttuisi insinööri (amk) -tutkinnosta pelastusalan päällystötutkinnoksi samalla, kun tutkinnonantovastuu siirtyisi Savonia-ammattikorkeakoulusta Kuopiosta Poliisiammattikorkeakouluun Tampereelle.

Itse pelastusalan opetus säilyisi pääosin Pelastusopistolla Kuopiossa.

Työryhmä jätti esityksensä kansliapäällikkö Päivi Nergille keskiviikkona Helsingissä.

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgren jätti muistioon eriävän mielipiteen. Savonia olisi halunnut jatkaa yhteistyötä ja saada sille erityisrahoitusta.

Halu saada opetus kokonaan sisäministeriön alle

Pelastusopisto on etsinyt päällystöopetukselle uutta yhteistyökumppania jo pari vuotta Savoniassa toteutettujen isojen säästöjen vuoksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön säästövaatimus Savonialle leikkasi huomattavasti myös panostusta palopäällystö-opetukseen.

Savon Sanomat kertoi jo syksyllä 2014, että oppilaitosten neuvottelut kariutuivat erimielisyyksiin taloudellisista panostuksista.

Sisäministeriö on ilmoittanut haluavansa pitkäjänteisyyttä alan koulutukseen ja sen kehittämiseen. Yhteistyö Poliisiammattikorkeakoulun Polamkin kanssa toisi alan koulutuksen sisäministeriön budjetoinnin alle. Silloin koulutuksen hallinnointi ja rahoitus olisivat täysin sisäministeriöllä.

Työryhmän mukaan rahoituksen siirto sisäministeriön talousarvioon sekä koulutuksen rahoituksen poistuminen ammattikorkeakoulujen rahoituksesta toisi parempaa vakautta verrattuna nykyiseen toimintamalliin.

Sekä Pelastusopisto että Poliisiammattikorkeakoulu ovat sisäministeriön alaisia valtion oppilaitoksia.

Osa opetuksesta Tampereelle?

Polamkin rehtorin Kimmo Himbergin mukaan Polamk näkee tilanteessa mahdollisuuden lisätä viranomaisyhteistyötä, myös entisestään koulutuksessa.

Polamk on kiinnostunut järjestämään myös osan palopäällystön opetuksesta.

Koulutuksen käytännön järjestelyistä ja jaoista päätetään myöhemmin.

Käytännössä osa opinnoista voisi olla suoritettavissa Pelastusopistolla Kuopiossa, osa Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella ja osa etäopiskeluna.

Työryhmän työn tavoitteena oli turvata palopäällystökoulutuksen taloudelliset toimintaedellytykset ja tehdä esitys siitä näkökulmasta.

Jo joulukuussa valmistui toinen selvitys, jossa todettiin, ettei Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun täysi yhdistäminen toisi lyhyellä aikavälillä säästöjä tai merkittäviä hyötyjä.

Nykyiset opinnot ensin loppuun

Vaikka tutkintonimike ja koulutusjärjestelyt ovat muuttumassa, nykyisessä Pelastusopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun palopäällystön koulutusohjelmassa insinööri (amk) -tutkintoon opiskelevat suorittavat opintonsa normaalisti loppuun ja valmistuvat tällä nimikkeellä.

Savonian osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sari Raassina (kok) sanoo olevansa huolissaan Pelastusopiston tulevaisuudesta ratkaisun takia.

Pelastusopisto ja Poliisiammattikorkeakoulu ovat jakaneet opintoja aiemminkin. Esimerkiksi hätäkeskuspäivystäjien koulutuksesta vastaa Pelastusopisto, mutta opintoihin kuuluvat jaksot Poliisiammattikorkeakoulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palomiesten ja poliisien koulutusta ei kannata yhdistää

Palomiehet tarvitsevat rauniopelastamisen osaamista

Hätäkeskusten tietojärjestelmä paisuu 7 miljoonalla eurolla

Paloteatterin mittaustuloksissa ilmi virheitä

Päivystäjistä joka kolmas vaihtaa heti alaa

Pelastusopisto rukkaa päällystökoulutusta

Pelastusopisto: Tämä on ilouutinen

Palomiehille oppia Kuopion sijasta Virosta

Lentoasemien palomiehet oppiin Kuopioon

Pelastusopiston rehtori: Naistenkin kannattaa uskaltaa