Pelastussukeltajat saivat harvinaisen harjoituspaikan - lupa sukeltaa louhokseen

Pohjois-Savon pelastuslaitos on saanut harvinaisen luvan käyttää vanhaa Kotalahden kaivosta Leppävirralla pelastussukeltajien harjoituksiin.

Kaivokseen kuuluvalla Huhtijärven avolouhoksella sukeltaminen ja liikkuminen on muuten kiellettyä eikä harrastajilla ole alueelle minkäänlaista lupaa. Alueen käyttökielto johtuu kaivoksen seinämien sortumavaarasta.

Metsähallitus on kuitenkin suostunut tekemään vuokrasopimuksen alueen käytöstä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kanssa niin, että sopimus koskee viranomaisharjoituksia valvotuissa olosuhteissa virka- ja päivystysaikana.

Pelastuslaitos vastaa kaikilta osin sukeltamisen ja muiden koulutus- ja varustautumistehtävien turvallisuudesta, vastuista ja pelastustöistä mahdollisissa ongelmatilanteissa. Pelastuslaitoksen on tehtävä harjoituksille harjoitus- ja turvallisuussuunnitelmat ja joka harjoitukseen on nimetty sukellusvanhin.

Vuokrasopimusaika on kuusi vuotta ja pelastuslaitos maksaa harjoituskäynneistä pienen kertakorvauksen Metsähallituksen. Lisäksi pelastuslaitos on velvollinen siivoamaan jälkensä paikalla.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen harjoituksissa saa laitoksen sukeltajien mukana käydä myös muiden pelastuslaitosten palomiehiä.

Pelastussukeltajat on työnsä takia velvoitettu harjoittelemaan säännöllisesti pitkin vuotta. Koulutussukelluksia on tehtävä muun muassa 30 metrin syvyyteen.

Huhtijärven avolouhoksella maksimisyvyys löytyy helposti, sillä kaivos on syvimmillään 800 metriä.

Harjoituspaikka on Pohjois-Savon pelastuslaitokselle tärkeä myös siksi, että louhokselle ehtii Kuopion ja Varkaudesta harjoituksiin ilman pitkiä ajo- tai venematkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.