Kuntalaisillassa sai kysyä ikäviä: Pelot turvapaikanhakijoista pöydälle

Tiedon jakamista, avointa vuoropuhelua ja – ennakkoluuloja ja pelkoja. Niitä puitiin Siilinjärven Ahmon koululla tiistai-iltana pidetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa aiheena oli Tarinan vastaanottokeskus ja turvapaikanhakijat.

Siilinjärveläinen Esko Väisänen tuli paikalle mielenkiinnosta. Hän halusi tietää millaisia ammatteja turvapaikanhakijoilla on ja paljonko Tarinassa on työntekijöitä.

– Tarinassa on nyt 304 asukasta, jotka edustavat kahdeksaa eri kansallisuutta. Joukossa on 144 perheenjäsentä ja noin 70 alle 18-vuotiasta. Yksin tulleita on 160, Tarinan toiminnasta vastaavan Kuopion Setlementti Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva kertoi.

Puijolalla on Tarinassa 20 työntekijää ja uusi vastaanottokeskuksen johtaja Juha Huttunen, joka myös istui vastaajien pöydän takana.

Puheenvuoroja jakoi kunnanjohtaja Vesa Lötjönen. Kysymyksiin vastaamassa myös Itä-Suomen poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoimintayksikön komisario Jari Uusitalo ja Siilinjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkko Nykänen sekä Siilinjärven seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Liisa Tiilikainen.

Turvapaikanhakijoiden näkemyksistä kertoivat irakilaiset Omar Faruq ja Yaksan Shakir. Faruqin mukana oli vaimo Rawa Kazim. Perheen viisi lasta odottivat Tarinassa.

Tarinan kaikki alle 18-vuotiaat turvapaikanhakijat ovat aloittaneet koulunkäynnin.

– Valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti, jos opetus on kestänyt yli kahdeksan kuukautta, Erkko Nykänen kertoi.

Komisario Jari Uusitalo kertoi Itä-Suomen tuoreista tilastoista ajalta 1.8.2015–12.1.2016. Näpistyksiä on Itä-Suomessa on ollut noin 1 800, joista neljässä turvapaikanhakija on epäiltynä. Raiskausrikoksia on ollut 39, joista yhdessä epäilty on turvapaikanhakija ja kahdeksan epäiltyä ulkomaalaistaustaista.

Uusitalo sai vastata kipakkoihin huolestuneiden kysymyksiin, jotka koskivat muun muassa elintasopakolaisuutta ja katupartioiden tarvetta.

– Poliisi vastaa turvallisuudesta, Uusitalo vakuutti.

Siilinjärvellä ei suurempia ongelmia ole ilmaantunut.

Illan aikana ammuttiin alas joitakin huhuja: Fontanellassa ei esimerkiksi ole asetettu porttikieltoa turvapaikanhakijoille vaan he ovat asiakkaita siinä missä muutkin.

– Ärsyttää asenne, että vähätellään ihmisten huolta, Kari Lappalainen puolestaan jyrähti.

Ville Kuivalainen oli huolissaan alaikäisten tyttöjen tilanteesta.

Turvapaikkakriitikoille vakuutettiin, että Tarinassa kansalaisten huolet ja pelot otetaan tosissaan.

Erityiskiitosta jaettiin Tarinassa käyville seurakunnan organisoimille siilinjärveläisille vapaaehtoisille, joita on noin 50.

Hilkka Koski on käynyt joulukuusta lähtien vapaaehtoisena Suomi-kerhon avustajana Tarinassa.

– Tosi mielenkiintoista on ollut. Ennakkoluulot ovat karisseet, kun olen tutustunut ihmisiin, Koski kertoi ennen tilaisuuden alkua.

– Oltiinpa turvapaikanhakijoista mitä mieltä tahansa, ei heitä voi poiskaan pistää. Ihan mukavia ihmisiä he ovat. Tietämättömyys on pahin este.