Peltipoliisin kuva johtaa aiempaa useammin etsintäkuulutukseen

Liikenteen automaattisessa valvonnassa kuvattu sakko-asia johtaa aiempaa herkemmin kuljettajan etsintäkuuluttamiseen, jos tämä ei saavu hakemaan rikesakkoa tai päiväsakkomääräystä maksettavakseen.

Poliisi on yrittänyt tehostaa sakkojen jakelua kuljettajille, jotka eivät saavu määrätyssä ajassa selvittämään sakkoasiaansa poliisiasemalle.

Poliisi voi lähettää auton omistajan tai haltijan kotiin vain enintään 20 kilometrin ylinopeudesta määrätyn rikesakon. Se on joko maksettava tai aktiivisesti itse vastustettava ja selvitettävä asia.

Osa ei hae sakkojaan

Epäselvät rikesakot sekä kovemmista ylinopeuksista määrättävät rangaistusvaatimukset on annettava kuljettajalle käteen. Sakko on toimitettu kuljettajalle vasta silloin. Jos tämä ei onnistu asiasta riippuen 1–2 vuoden määräajassa, se oli siinä.

Rikesakon ja rangaistusvaatimuksen antaminen onnistuu normaalissa liikenteen valvonnassa saman tien, mutta Savon Sanomien tietojen mukaan useat kuljettajat ovat onnistuneet välttelemään käyntiä poliisiasemalla niin, että peltipoliisin kirje on vanhentunut poliisin mappiin.

Kaikki eivät siis tule hakemaan peltipoliisin maksullisia terveisiä, vaikka poliisi kutsuisi heidät hakemaan sen poliisiasemalta.

– Silloin automaattivalvonnasta pyydetään virka-apua poliisilaitokselta asian toimittamiseksi, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo.

Ihalainen myöntää, että poliisilaitoksilla on ollut isoja paikkakuntakohtaisia eroja, miten aktiivisesti liikennesakkoja yritetään saada toimitettua.

– Olemme lähettäneet poliisilaitoksille kirjeen ja muistuttaneet, että nämä asiat pitää hoitaa.

Savon Sanomat ei pyynnöstä huolimatta saanut Poliisihallituksesta lukuja, kuinka moni kuljettaja on vältellyt peltipoliisin sakkoja ja välttynyt niiltä.

Kokeneiden poliisien kertoman mukaan tunnolliset kuljettajat hakevat heti sakkonsa, mutta tietty osa kuskeista ei välitä pelkistä kirjeistä mitään.

Ihalainen muistuttaa, että sakkojen perille saamiseksi poliisi on saanut merkittävää teknistä apua.

– Monissa poliisiautoissa on nykyään Revika-rekisterikilpien lukulaite. Toimittamatta oleva sakkoasia kirjataan etsintäkuulutukseksi, joka hälyttää rekisterinumeron perusteella poliisiautossa.

Jos poliisit käyttävät Revikaa, se tehostaa huomattavasti sakkoja välttelevien huomaamista liikennevirrasta.

Oman mutkansa tuo tosin vielä se, etteivät kaikki poliisit pääse edes tulostamaan peltipoliisisakkoa annettavaksi tien päällä.

Niihin pääsevät käsiksi vain tietyt henkilöt, joilla on oikeus poliisin virka-apurekisteriin.

Joskus sakon välttelijä pysäytetään tien päällä ja todetaan hänelle vain, että poliisiasemalla virka-aikana odottaisi postia.

 

Kamera voi olla tolpassa tai autossa

Automaattisella liikennevalvonnalla poliisi kerää tänä vuonna arviolta noin 440 000 suoritetta. Ensi vuoden tavoite on 460 000.

Luvuissa ovat kiinteiden (tolpat) ja liikuteltavien (autot) peltipoliisien kuvat, joista seuraisi huomautus, rikesakko tai rangaistusvaatimus.

Luvut eivät kerro, kuinka moni puuttumisista saadaan toimitettua perille, kuljettaja tunnistettua tai paljonko sakoista maksetaan.

Savon Sanomat kysyi toimittamatta jäävien sakkojen määrää Poliisihallituksesta, mutta ei ole saanut lukuja.

Tunnistustarkkuus on parantunut viime vuosina uusien kameroiden ansiosta. Etsintäkuulutuksilla ja kilvenlukulaitteilla on parannettu sakkojen toimittamista.

Lokakuun alusta poliisi alentaa rikesakon alarajaa kameravalvonnassa 7 kilometriin tunnissa, kun mitatusta nopeudesta on vähennetty varmuusvähennys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi alentaa rikesakon alarajaa ylinopeuksissa

Ylinopeuksien puuttumisrajoista kaksi täysin erilaista esitystä

Kaikki peltipoliisit langattomaan kuvien siirtoon

Peltipoliisit kipuavat uuteen ennätykseen

Uusimmat

Kotimaa

Ely-keskus huolestui raskaan liikenteen turvallisuudesta pääkaupunkiseudulla: liikenne lisääntynyt, taukopaikat ylikäytössä

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia eläimiä, jotka olivat silminnähden huonossa kunnossa

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin ja satamat eivät pysähdy – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Monien liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään hieman, suuntana sukupuolisensitiivisyys – katso tästä miltä uudet merkit näyttävät

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä törkeää ihmiskauppaa – kahden miehen epäillään pakottaneen naisen myymään seksiä

Sortuva talo voi olla hankala vakuutusjuttu – mitä korvataan ja mitä ei?

Merkel ennakoi EU:n budjettineuvotteluista kovia ja vaikeita – Saksan huoliin ei Merkelin mukaan ole vastattu tyydyttävästi

Energiateollisuus ja Ylemmät toimihenkilöt pääsivät neuvottelutulokseen

Valkoposkihanhet tulivat kalliiksi – rauhoitettujen lajien aiheuttamista haitoista haettiin toissa vuonna ennätysmäärä korvauksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.