Perämoottori lähtee entistä useammin varkaan matkaan

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna lähes 1 500 perämoottorivarkautta, kun toissa vuonna määrä oli reilu tuhat. Tämän vuoden alustavien tietojen mukaan tahti on jatkunut tänä vuonnakin samana.

Syytä perämoottorivarkauksien kasvuun ei tiedetä. Rikosmäärän nousu on poikkeuksellisen suurta etenkin tilanteessa, jossa omaisuusrikollisuus muuten on ollut vähenemässä koko maassa.

Vakuutustarkastaja, joka ei halua nimeään julki, sanoo varkauksien syyksi ihmisten asenteen: Veneet ja perämoottorit ovat poikkeuksellisen huonosti lukittuja ja suojattua tilanteessa, jossa omaisuuden suojaus esimerkiksi liikkeissä ja kodeissa on parantunut.

Myös veneiden säilytyspaikkojen kehittäminen esimerkiksi valoilla, aidoilla ja valvontakameroilla on jäänyt vakuutustarkastajan mukaan harrastusseurojen varaan, kun taas kunnallisilla venepaikoilla parannuksia ei ole vara tai kiinnostus tehdä.

Poliisin mukaan havainnoissa voi olla perää.

– Tavallisen ihmisen kannalta voi tuntua vaivalloiselta ottaa perämoottori suojaan sisätiloihin. Omaisuuden suojaamisessa voi olla vielä sinisilmäisyyttä, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista arvioi.

– Venerannat kuitenkin kiinnostavat: Veneistä viedään polttoaineita, irtaimia esineitä ja perämoottoreita. Pienet koneet ovat usein paikallisten tekijöiden viemiä. Isoja rekisteröityjä koneita ei saa Suomessa kaupaksi, joten niiden epäillään usein päätyvän ulkomaalaisten tekijöiden mukaan.

Esimerkiksi Itä-Suomessa tuli poliisin tietoon viime vuonna noin 410 perämoottorivarkautta, joista yli 170 Pohjois-Savossa. Tänä vuonna jo tähän mennessä tapauksia on ilmoitettu koko Itä-Suomesta noin 320, joista Pohjois-Savosta 134.

Tilastot ovat vielä alustavia, sillä rikosilmoituksiin on kirjattu veneisiin kohdistuneita omaisuusrikoksia eri tavoin.

Kaikki kerättävä aina suojaan

Kuopiolaisilla venerannoilla varasteluihin ja ilkivaltaan varautuminen on puheenaiheena.

– Kaupunki olisi voinut hankkia Julkulan venerannalle valopaikkoja. Silloin rannalla olisi helpompi käydä laittamassa venettä tai tarkistamassa sen kunto, Pekka Kärkkäinen sanoo.

– Esimerkiksi Vuorelassa on veneilijöille käytössä aidattu alue, jossa veneet ja traileri ovat tallessa. Itse pyrin hyvin kiinnittämään moottorin veneeseen ja talveksi paketoimaan sen piiloon. Isoa moottoria ei viitsi siirrellä, hän pohtii.

Kari Heiskanen laittoi venettään talviteloille poikansa Matti Heiskasen kanssa.

– Veneestä hävisivät kerran lepuuttajat, mutta muuten olemme välttyneet vahingoilta. Olemme kuitenkin kuulleet, että perämoottoreita on viety täältä.

Heiskaset siivoavat ja kunnostavat veneen talveksi niin, ettei sinne jää mitään varastettavaa eikä tuuli pääse repimään tai kaatamaan venettä.

Samoin Heimo Hätinen kertoo tietävänsä, ettei veneelle voi jättää mitään ylimääräistä.

– Poistan parhaillaan lakkoja pinnasta. Tässä se lomapäivä menee hyvin. Välillä ihmettelee kuitenkin, miten paljon rannalla kiertelee autoja, joilla ei kuitenkaan ole asiaa veneille.

– On harmi, ettei veneelle uskalla jättää mitään työkaluja tai ne viedään.

Toisaalta omaisuuden kerääminen talteen veneeltä sujuu samalla, kun veneen kunnon tarkastaa muutenkin. Talven varaksi puuveneen ylle on viritelty jo pressukatos.

 

 

 

Rikostilastot tammi-syykuu: Mökkimurrot ja henkirikokset vähentyneet

 

Poliisin tietoon tuli tammi–syyskuussa noin 177?000 omaisuusrikosta, mikä on neljä prosenttia viime vuotta vähemmän. Omaisuusrikosten tutkinta-aika on kasvanut ja selvitysprosentti pysynyt ennallaan.

Varkaudet ovat olleet Suomessa laskussa, mutta petokset kasvussa. Etenkin mökkimurrot ovat tänä vuonna vähentyneet.

Rikoksissa on kuitenkin alueellista ja vuosittaista vaihtelua paljonkin. Esimerkiksi Itä-Suomessa oli kesällä Savossa laaja asuntomurtosarja, joka näkyy tilastoissa. Murtosarja on edelleen tutkinnassa.

Kaikkiaan rikosten määrä pysyi tänä vuonna tammi–syyskuussa ennallaan viime vuoteen.

Henkirikoksissa on meneillään hyvä vuosi. Tammi-syyskuussa poliisin tietoon tuli 68 henkirikosta, mikä on ennätyksellisen vähän. Suomessa tulee vuosittain ilmi keskimäärin sata henkirikosta. Tänä vuonna saatetaan jäädä sen alle.

Kun ilmoitat poliisille havaintoja tai vinkkejä rikoksesta, Itä-Suomessa sen voi tehdä sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Kirjoita viestiin, mitä kuntaa, ajankohtaa ja rikosta asia koskee. Poliisi on saanut vihjeitä rikoksista viesteillä, joissa ei ole muistettu kertoa tapahtumakuntaa tai mitä rikosta asia koskee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.