Perhekodin pyörittäjä Antti Pöllänen arvostaa arkea isänpäivää enemmän

Kuopiolainen Antti Pöllänen, 62, ei pidä isänpäivän ideasta, jota hän pitää imelän kaupallisena. Hänestä arki on haastavuudessaan muotomenoja hohdokkaampaa: siinä otetaan isästä mittaa siinä, missä äidistäkin.

Pöllänen nauttii kahden lapsen isänä ja viiden lapsenlapsen isoisänä olemisesta – ja lisäksi ammatillisen perhekodin pyörittämisestä vaimonsa Ulla-Maijan kanssa.

– Olen tässä laajennetussa isyydessä aika tiukka tyyppi. Arvostan lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ajatuksia, ei rajoista ja rakkaudesta puhuta koskaan liikaa.

Nyt perhekodissa on joukko yläkoulu- ja ammattikouluikäisiä. He ovat huostaan otettuja tai ainakin tarvitsevat sijoituspaikan vaihtelevaksi aikaa.

Riekaleiseen kotitaustaan liittyy useimmiten vanhempien päihdeongelma ja syrjäytymiskierre, usein myös työttömyys.

– Olin nuorena rauhanturvatehtävissä, mutta kyllä myös isyys ja tämä työ on kriisinhallintaa.

Hoitolasten opettamisessa normaaliin päivärytmiin ja sen puuhiin on erityisen kova haaste.

– Heidän kotonaan sellaiset asiat ovat olleet täysin hakusalla. Emme kuitenkaan arvostele nuorille heidän vanhempiaan tai katkaise sidettä heihin. Koetamme tukea myös vanhempia.

Pölläset ovat kokeneet sellaisenkin tilanteen, että heille sijoitettava nuori tyttö onkin raskaana ja pian huolehditaan porukalla myös vauvasta.

Pölläsellä on pitkä kokemus ja koulutus lääkintävahtimestarista ensihoitajaksi ja erikoissairaanhoitajaksi. Hän on työskennellyt niin leikkaussalissa kuin ambulanssissakin. Vaimo on psykiatrinen erikoissairaanhoitaja.

– Oma yritys kiinnosti itsenäisen työskentelymahdollisuuden takia, vaikka tässä on kiinni 24/7. Pappiveljeni antaa meille työnohjausta aina tarvittaessa, Pölläset selvittävät.

Aiheesta lisää isänpäivän Savon Sanomissa

Tänään vietetään isänpäivää