Perhesurmat keskittyneet vapaapäiväviikoille

Kahden viime vuoden perhesurmista lähes kaikki ovat sattuneet pyhäpäiväviikoilla tai muissa yhteyksissä, joissa perheillä on loman tai ylimääräisten vapaiden jakso.

Eilinen Pomarkun surma sattui ennen juhannusvapaita, Helsingin edellinen perhesurma pääsiäisviikolla ja Helsingin Laajasalon surma uudenvuoden ja loppiaisen vapaapäiväputken jälkeen. Viime vuonna Vantaan Hakunilan surmat tehtiin jouluviikolla, Varkauden perhesurma koulujen syyslomaviikolla ja Ikaalisten perhesurma juuri vapunaattoa vasten.

Ilmiö on poliisille tuttu lievemmissäkin tapauksissa. Pitkä vapaiden jakso nostaa esiin stressiä ja monenlaisia tunteita useissa kodeissa.

Kokeneen rikostutkijan mukaan surmista tai perheväkivallasta ylipäätään ei tiedetä, liittyvätkö niiden puhkeamiset esiin juhlapyhien vieton paineisiin.

– Se on kuitenkin selvää, ettei joulu tai juhannus ole hiljentymisen aikaa kaikissa perheissä, rikosylikomisario Seppo Ryhänen Pohjois-Savon poliisista sanoo.

–·Poliisit tietävät, että juhannuksenakin voi joutua ajamaan juuri kotihälytyksiä illasta pitkälle aamuyöhön, vaikka muut hälytystehtävät hiljenisivät.

Ilmiötä tutkitaan

Yleensä poliisin hälytykset koteihin liittyvät alkoholin käyttöön, joka pitkien vapaiden aikana monissa perheissä lisääntyy.

Uusi ilmiö on, että viimeisimmissä perhesurmissa päihteillä on ollut osuutta tiettävästi vain alle neljänneksessä tapauksista. Sisäministeriö tekee asiasta selvitystä parhaillaan.

–·Tapaukset ovat tosi järkyttäviä ja surullisia. Näiden syitä voi vain pohdiskella, Ryhänen arvioi.

Perheväkivallan taustasyyt tai laukaisevat tekijät eivät välttämättä tule lievemmissäkään tapauksissa aina esille. Henkilökohtaisista kipukohdista voi olla vaikea puhua

– Jos kotihälytyksellä tulee vähänkin viitteitä väkivallan vaarasta, poliisilla toimii nykyään hyvin yhteys lupahallintoon.

–·Tekoväline lähtee heti poliisille takavarikoon, ja väkivallanteoissa ja uhkailuissa muutkin ampuma-aseiden luvat otetaan lupamenettelyyn aiempaan herkemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kriisissä olevat miehet hakevat myöhään apua

Syyttäjä vaatii tyrnäväläisisälle elinkautista

Perhesurmien selvitys helpottuisi lakimuutoksella

Pomarkun perhetragedia oli jo kolmas tänä vuonna

Räsänen: Kriisiapu ei saa olla rahasta kiinni

Mies ja kolme lasta löytyivät ammuttuina Pomarkussa