Perhoskesästä odotetaan hyvää viime kesän tapaan

Suomeen odotetaan jälleen hyvää perhoskesää. Takana on jo kolme hyvää vuotta, jolloin lämpimät kesät ovat suosineet päiväperhosten lisääntymistä. Talvet ovat olleet kylmiä ja runsaslumisia, mikä on taas auttanut talvehtimisessa.

- Lähtökohdat ovat hyvät. Menestys on kertautunut nyt jo useamman vuoden ajan, kertoo tutkija Janne Heliölä Suomen ympäristökeskuksesta.

Viime kesä oli päiväperhoskannaltaan 2000-luvun paras. Useimmat lajit runsastuivat toissa vuodesta ja yhdeksän lajin kannat nousivat uuteen huippuunsa.

Lajilistan kärjessä oli lanttuperhonen. Uuden ennätyksensä tekivät muun muassa ritariperhonen, suruvaippa, keisarinviitta sekä kulta- ja sinisiivet.

Viime kesänä tehtiin myös uusia löytöjä, muun muassa pikkuhäiveperhonen Pohjois-Savossa, mansikkakirjosiipi Pohjois-Pohjanmaalla sekä mustatäplähiipijä ja huhtasinisiipi Koillismaalla.

Suomen perhoslajisto on runsastunut 2000-luvulla kovaa vauhtia ja eteläiset lajit ovat levittäytyneet pohjoisemmaksi.

Päiväperhoslajeja Suomesta löytyy 120-130.

Uusimmat

Kotimaa

Kimmo Elomaa tuomittiin ehdolliseen törkeästä talousrikoksesta – "On yleisen elämänkokemuksen vastaista pitää talousrahoja aamutakin taskussa"

Brexit saattoi tuoda EU-myönteisen vireen vaalikeskusteluun, pohtii tutkija

Kaupunkikeskustojen elinvoima heikkeni – kivijalkakauppaa haastavat netti ja ostoskeskukset

Turun arvokuljetusryöstön yritys uudelleen aktiiviseen tutkintaan – poliisia kohti konetuliaseella ampuneet ryöstäjät onnistuivat pakenemaan vuonna 2002

Poliisi pyysi havaintoja kadonneesta naisesta – etsitty nainen löytyi pian huhuilun jälkeen

Rinne arvioi hallitusneuvotteluissa kaiken olevan valmista ehkä viikon kuluttua viikonloppuna – tänään puurtavat puheenjohtajat sekä talous- ja veroryhmät

Yle: Mykkäsen mukaan Isis-leirin naiset pidätetään, jos he palaavat Suomeen

Kansanedustaja Ritva Elomaa kiisti poliisille tienneensä mitään ghanalaistilin rahoista – talousrikoksesta syytetyn Kimmo Elomaan mukaan tililtä nostetut 150 000 euroa ovat vaimon kehonrakennuspalkintoja

Kommentti: Sote-sopu liimaa keskustaa Säätytalon lattiaan aiempaa lujemmin

Lännen Media: Perheenyhdistämiset kääntyneet laskuun korkeiden tulorajojen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.