Peruskartoista puuttuvat tätä nykyä syvyystiedot

Maanmittauslaitoksen digitaalinen peruskartta-aineisto tuli toukokuun alussa julkiseksi ja jokaisen vapaasti käytettäväksi. Muutos perustuu EU:n Inspire-direktiiviin, jonka mukaan julkisin varoin kerättyjen tietovarantojen tullee olla julkisessa käytössä.

–Niillä saa tehdä kuka mitä ikinä keksii, mennä vaikka torille myymään, sanoo tietopalvelupäällikkö Pekka Ojalainen.

Maanmittauslaitos on aiemmin rahoittanut toimintaansa karttojen myynnillä ja vapautus tekee budjettiin 1,5 miljoonan euron loven. Valtio kustantaa kuten tähänkin asti itse karttojen tekemisen. Tietojen vapauttamisen tarkoitus on hyödyttää yhteiskuntaa ja sen suunnittelua, muistuttaa maanmittausjohtaja Pekka Päivike.

Vesilläliikkujat ja metsästäjät ovat jo huomanneet uudistuksen varjopuolen: maanmittauslaitoksella oli oikeus vapauttaa vain omat tietonsa, mutta ei esimerkiksi merenkulkulaitoksen keräämiä syvyystietoja.

–Isoista kaupallisista vesistä Iisalmesta Lappeenrantaan saakka on jouduttu tekemään sellaiset versiot, joissa ei ole syvyystietoja. Asiakaspalvelusta toki saa entiseen tapaan maksullisia merenkulkulaitoksen painattamia syvyyskarttoja. Sähköisinä niitä ei saa, Ojalainen sanoo.

Karttapaikan kartoista syvyystiedot jouduttiin piilottamaan lukuun ottamatta pikkulampia, joiden syvyystiedot on kerännyt ympäristökeskus.

Maanmittauslaitoksen peruskarttojen syvyystietoja ovat käyttäneet vesilläliikkujat, sillä niihin on voinut yhdistää mobiilituottajien gps-paikannustietoja. Kalliiden laitteiden hankkineita muutos harmittaa, sillä samanlainen gps-sovellus mitä esimerkiksi metsästäjät käyttävät koiran sijainnin ilmaisemiseen, on tähän asti toiminut vesilläkin.

Maanmittauslaitos täyttää tänä vuonna 200 vuotta ja sen kunniaksi Pohjois-Savon maamittaustoimistossa oli tiistaina avoimet ovet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.