Peruskartoista puuttuvat tätä nykyä syvyystiedot

Maanmittauslaitoksen digitaalinen peruskartta-aineisto tuli toukokuun alussa julkiseksi ja jokaisen vapaasti käytettäväksi. Muutos perustuu EU:n Inspire-direktiiviin, jonka mukaan julkisin varoin kerättyjen tietovarantojen tullee olla julkisessa käytössä.

–Niillä saa tehdä kuka mitä ikinä keksii, mennä vaikka torille myymään, sanoo tietopalvelupäällikkö Pekka Ojalainen.

Maanmittauslaitos on aiemmin rahoittanut toimintaansa karttojen myynnillä ja vapautus tekee budjettiin 1,5 miljoonan euron loven. Valtio kustantaa kuten tähänkin asti itse karttojen tekemisen. Tietojen vapauttamisen tarkoitus on hyödyttää yhteiskuntaa ja sen suunnittelua, muistuttaa maanmittausjohtaja Pekka Päivike.

Vesilläliikkujat ja metsästäjät ovat jo huomanneet uudistuksen varjopuolen: maanmittauslaitoksella oli oikeus vapauttaa vain omat tietonsa, mutta ei esimerkiksi merenkulkulaitoksen keräämiä syvyystietoja.

–Isoista kaupallisista vesistä Iisalmesta Lappeenrantaan saakka on jouduttu tekemään sellaiset versiot, joissa ei ole syvyystietoja. Asiakaspalvelusta toki saa entiseen tapaan maksullisia merenkulkulaitoksen painattamia syvyyskarttoja. Sähköisinä niitä ei saa, Ojalainen sanoo.

Karttapaikan kartoista syvyystiedot jouduttiin piilottamaan lukuun ottamatta pikkulampia, joiden syvyystiedot on kerännyt ympäristökeskus.

Maanmittauslaitoksen peruskarttojen syvyystietoja ovat käyttäneet vesilläliikkujat, sillä niihin on voinut yhdistää mobiilituottajien gps-paikannustietoja. Kalliiden laitteiden hankkineita muutos harmittaa, sillä samanlainen gps-sovellus mitä esimerkiksi metsästäjät käyttävät koiran sijainnin ilmaisemiseen, on tähän asti toiminut vesilläkin.

Maanmittauslaitos täyttää tänä vuonna 200 vuotta ja sen kunniaksi Pohjois-Savon maamittaustoimistossa oli tiistaina avoimet ovet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Kuohuntaa herättänyt kettukuljetus ei ole lähtenyt Kokkolasta Kiinaan

Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä – työntekijäleiristä väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

Presidentti Halonen peräsi Ylellä ratkaisua al-Holin naisten ja lasten tilanteeseen

IS: Joukko Elisan puhelinmyyjistä kauppasi nopeampia laajakaistoja keksityillä ongelmilla –  "Suomeksi sanottuna myyjä on valehdellut"

Sää pakastaa ennen kuin lauhtuu – aurinkobongarin syytä suunnata pyhäksi lounaisrannikolle

Elinikään vaikuttavat geenit, ympäristötekijät sekä sattuma

Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikka-asiaa jatkohakemuksissa yhtä laajasti kuin ensimmäisellä kerralla – syynissä ovat kuitenkin rikokset ja kotimaahan matkustelu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.