Perusoikeudet toteutuvat useimpien suomalaisten mielestä jokseenkin riittävästi – vahvimmalla pohjalla kokoontumisvapaus, heikoimmalla oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon

Useimpien vastaajien mielestä suomalaisten perusoikeudet toteutuvat ainakin jokseenkin riittävästi. Tulos käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä haastattelututkimuksesta.

Kantar TNS:n tekemään tutkimukseen vastanneiden mielestä kokoontumisvapaus on erityisen hyvin toteutunut perusoikeus. Vastaajista 86 prosenttia katsoo, että kokoontumisvapaus toteutuu täysin tai jokseenkin riittävästi.

Hyvin toteutuvat lähes yhtä monen vastaajan mielestä myös oikeus saada opetusta ja päästä osalliseksi tiedosta (84 %), oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin (83 %) sekä sananvapaus (81 %).

Haastatteluina toteutettuun mielipidetutkimukseen osallistui yli 1  100 iältään 18–78-vuotiasta vastaajaa eri puolilta Suomea Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perussuomalaiset tyytymättömimpiä

Heikoimmin vastaajien mielestä toteutuu oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, jonka tilaan on tyytymättömiä reilu kolmannes vastaajista.

Noin kolmannes kyseenalaistaa myös sen, että suomalaiset olisivat yhdenvertaisia lain edessä ja että oikeus sosiaaliturvaan sekä terveydenhuoltoon toteutuisi riittävän hyvin.

Sosiaaliturvan ja terveydenhuollon tilanteeseen olivat tyytymättömiä erityisesti vasemmistoliiton (70 %) ja SDP:n (51 %) kannattajat.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajat ovat päinvastaista mieltä, sillä kokoomuksen kannattajista 78 prosenttia ja keskustan kannattajista 75 prosenttia katsoi oikeuden sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon toteutuvan riittävän hyvin.

Tyytymättömimpiä perusoikeuksien toteutumiseen olivat perussuomalaisten kannattajat. Heistä enemmistö kokee, että jokseenkin tai täysin riittämättömästi toteutuvat sananvapaus (60 %), omaisuuden suoja (58 %), yhdenvertaisuus lain edessä (56 %) sekä oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen (52 %).

Uusimmat

Kotimaa

Metroliikenne poikki Myllypurosta keskustaan – Vesi vuosi metroraiteille kampuksen työmaalla

Nuorta miestä ja tyttöä syytetään liikuntarajoitteisen naisen murhasta, tyttö oli epäillyn teon aikaan 15-vuotias

Katainen laittanut hakemuksen vetämään Sitran yliasiamiehen pestiin – ex-pääministeri on palaamassa Suomeen Brysselistä

Upin Tiilikainen: EU-kriittisten edustajien pitää löytää yhteinen linja, jos ne haluavat vaikutusvaltaa Euroopan parlamentissa

Lapset kertovat alasti riisuttamisesta, eristämisestä ja työntekijöiden rasismista Loikalan kartanon lastensuojeluyksikössä – "Mä hakkaan sua niin kauan, että sulle tulee mustelmat näkyviin"

Rinne uskoo yhä hallitusohjelman valmistuvan tällä viikolla

Alkoholilaki uudistui, kulutus kääntyi kymmenen vuoden tauon jälkeen nousuun

Puolustusministeri Niinistölle moitteet oikeuskanslerilta: Valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittely "perustuslakitalebaneiksi" epäasiallista ja henkilöön käyvää

Naantali saa nollan euron setelin – hintaa viisi euroa

EU-vaaleissa vastavoimat ruokkivat toisiaan ja nostivat äänestysintoa, arvioi tutkimusjohtaja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.