Perussuomalaisten Mika Niikko nousemassa ulkoasiainvaliokunnan johtoon

Kansanedustaja Mika Niikko on perussuomalaisten ehdokas ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskunta äänestää valiokuntien puheenjohtajista ja jäsenistä muodollisesti 18. kesäkuuta.

Valinnasta kertoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio perjantaina.

–  Halukkaat olivat ilmoittautuneet. Katsoimme Mika Niikon kolmannen kauden edustajana siihen sopivaksi ja kokeneeksi henkilöksi, Tavio perusteli valintaa puolueen ryhmäkokouksen jälkeen.

Ryhmäkokouksen jälkeen asiaa kommentoinut Niikko kuvaili ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää suureksi vastuuksi.

–  Tiedän, kuinka paljon se varmasti teettää töitä. Tiedän suurin piirtein, mitä on tulossa, hän kommentoi STT:lle.

–  Meillä ei nyt ole täällä niin montaa kolmannen kauden edustajaa, jotka sen tehtävän olisivat edes halunneet ottaa vastaan.

Niikko myös sanoi olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, että häntä esitetään tehtävään.

Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan vuonna 2011 noussut Niikko oli viime vuonna jäsenenä suuressa valiokunnassa.

Tähän asti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää hoitanut Laura Huhtasaari lähtee europarlamentaarikoksi Brysseliin heinäkuussa.

Ulkoasiainvaliokunta käsittelee merkittävät valtiosopimukset. Valiokunnalle kuuluu myös yleistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ulkomaankauppapolitiikkaa, kehitysyhteistyötä, kansainvälisiä järjestöjä ja suomalaisten rauhanturvajoukkojen asettamista koskevia asioita samoin kuin Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat asiat.

Lakivaliokuntaan ehdolla Meri, hallintovaliokuntaan Purra

Perussuomalaisten ryhmä valitsi myös muut ehdokkaansa valiokuntien johtoon. Lakivaliokunnan puheenjohtajaksi on ehdolla Leena Meri ja hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi Riikka Purra.

Päätökset olivat Tavion mukaan yksimielisiä.

Perussuomalaisilla on lisäksi kolme valiokuntien varapuheenjohtajuutta. Puolue esittää Ritva "Kike" Elomaata maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi, Jari Ronkaista puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajaksi ja Jani Mäkelää suuren valiokunnan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.