Perussuomalaisten Sampo Terho lopettaisi kehitysavun: "Valtion tehtäviin ei kuulu veronmaksajien maksamien varojen siirtäminen toisen valtion ja sen kansalaisten hyväksi"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Sampo Terho lopettaisi Suomen maksaman kehitysavun, koska se on tehotonta.

– Jos sanon henkilökohtaisen mielipiteeni, valtion tehtäviin ei kuulu veronmaksajien maksamien varojen siirtäminen toisen valtion ja sen kansalaisten hyväksi sen. Minulle sellainen lähtökohta on vieras, että valtiolla on oikeus pakkoverottaa kansalaisiaan ja antaa sitten rahat toisen maan kansalaisille, Terho selvitti Savon Sanomien haastattelussa lauantaina Kuopiossa.

Terho korostaa, että hän epäilee valtion roolia kehitysavussa ei yksityisten lahjoituksia.

– Jos yksityinen ihminen uskoo johonkin avustusjärjestöön ja haluaa lahjoittaa, ymmärrän sen ja olen sitä joskus itsekin harjoittanut, kuten varmaan jokainen, hän sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on leikannut tänä vuonna kehitysapua, mitä oppositio on arvostellut. Terho torjuu kritiikin.

– Vuosikymmeniä annettu kehitysapu on osoittautunut tehottomaksi. Pakolaiskriisi ja konfliktit ovat syntyneet isomman kehitysavun aikana ei nyt leikkausten aikana, hän perustelee.

– Perussuomalaiset ovat pitäneet pieni- ja keskituloisten puolta, mutta samalla takoneet Suomen taloutta kuntoon, jotta velkaantuminen pysähtyisi. Kehitysapu oli tämän vuoden suurin leikkauskohde, Terho sanoo.

Tänä vuonna valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat yli 800 miljoonaa euroa. Ulkoministeriön hallinnoiman varsinaisen kehitysyhteistyön osuus on noin 490 miljoonaa euroa.

Terho oli vuonna 2005 rauhanturvaajana Eufor-joukoissa Bosnia ja Hertsegovinassa.

Hän korostaa, että maahanmuuttokysymys pitää järjestää täällä ja muualla.

– Rauhaturvatyö on keskeistä ja siihen pitää yhdistää sotilaallista puolta ja siviilipuolta. Pitää ehkäistä konflikteja eikä pelkästään ratkaista köyhyysongelmaa, vaikka siinä autetaan samalla sitäkin, hän sanoo.