Perussuomalaisten Terho tyrmää ruotsin palauttamisen pakolliseksi yo-aineeksi

Tämä hallitus ei palauta ruotsin ylioppilaskokeiden pakollisuutta, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Terho sanoo, että sellaista ei ole sovittu hallitusohjelmassa tai muuten.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi olevansa valmis keskustelemaan ruotsin kielen palauttamisesta pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa. Sipilä kertoi asiasta ajatushautomo Agendan haastattelussa.

Terho sanoo Facebookissa, että omasta puolestaan hän pitää ajankohtaisempana kielikeskusteluna korkeakoulujen pakollisesta virkamiesruotsista luopumista.

– Kaikki ylioppilaat eivät tähtää töihin julkissektorille, joten pakollisuudelle ei ole järkiperusteita sen enempää korkeakouluissa kuin yo-kokeissakaan, Terho kirjoittaa.

Sipilä sanoi Agendan haastattelussa olevansa huolissaan heikentyneestä virkamiesruotsista. Hän kertoo kuitenkin olevansa vakuuttunut, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vahvistaa ruotsinkielisten asemaa.

– Tällä hetkellä palvelua saa ruotsiksi vain kaksikielisissä maakunnissa, mutta nyt se tulee pakolliseksi kaikkialla vähintään tulkkien välityksellä, Sipilä sanoi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää pääministerin viestiä tervetulleena. Hänen mukaansa ylioppilasruotsin lakkauttaminen ei ole tuonut tavoiteltua tulosta, sillä oppilaat lukevat kaiken kaikkiaan vähemmän kieliä. RKP:n mielestä vuonna 2005 toteutettu ruotsin kielen vapaaehtoisuus ylioppilaskirjoituksissa oli virhe.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.