Perussuomalaisten sooloilu sekoitti keskustan pasmoja

Perussuomalaisten irtautuminen keskustan kanssa sovitusta EU-linjasta herätti kysymyksiä vapputoreilla. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen toivoi perussuomalaisilta täsmennystä varsinkin EU-linjasta ja maahanmuutosta.

Keskustalaiset hätkähtivät torstaina perussuomalaisten hallitusvastauksia, jotka eivät yllättäen noudattaneetkaan sitä, mistä puheenjohtajat Juha Sipilä ja Timo Soini olivat sopineet. Sipilä kertoi avoimesti yllättyneensä perussuomalaisten vastauksista.

Puoluesihteeri Laaninen ei halunnut arvioida, kärsikö puolueiden välinen luottamus perussuomalaisten sooloilusta. Jatkokeskusteluita kuitenkin tarvitaan.

- Etukäteen oli jo käyty aika paljon keskusteluita perussuomalaistenkin kanssa. Vastauksista ei voinut päätellä, että keskusteluita oli käyty, Laaninen sanoi toimittajille Kyösti Kallion patsaalla keskustan vappujuhlassa.

Sekä keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen että kansanedustaja Olli Rehn ovat vappupuheissaan peräänkuuluttaneet laajaa yhteistyötä Suomen saattamiseksi nousuun.

Laaninen ja Rehn puhuvat Helsingissä puolueen vapputapahtumissa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei pidä vappupuhetta.

SDP:n Rinne pitää Sipilän EU-kirjausta tiukkana

Hallitustunnustelija Juha Sipilän EU-linjaus on hankala SDP:lle. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan puolueen linjana on, että unionia pitää kehittää avoimemmaksi. Toisaalta sääntelyä tai yhteisiä toimintalinjoja pitää hänen mukaansa miettiä.

Kirjauksen toinen kappale oli Rinteen mukaan "aika tiukka". Siinä linjattiin muun muassa, että yhteisen talouspolitiikan koordinaation syventämisestä pitää luopua. Myös yhteisvastuun rakenteita pitäisi kirjauksen mukaan purkaa pitkällä tähtäimellä.

Myös kokoomus ja vihreät ovat arvostelleet kirjausta, jota keskusta on muotoillut yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Arhinmäki purki vaalipettymystä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on purkanut vappupuheessaan vaalitappion syitä ja seurauksia. Arhinmäki toteaa pettymyksen olleen valtavan molemmille työväenpuolueille.

Arhinmäen mukaan sekä porvaripuolueet että media pelottelivat vaalien alla vasemmistoliiton elvyttävän politiikan seurauksilla.

Puheenjohtaja tosin myöntää, että puolue ei pystynyt vaalikampanjassaan riittävän hyvin kertomaan, millaisia seurauksia leikkauksilla olisi ihmisten arjessa.

- Jos Suomeen syntyy nyt porvarihallitus, se merkitsee köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymistä, huonompia julkisia palveluja ja työehtojen rajua heikentämistä, Arhinmäki varoitti Helsingissä.

Hänen mukaansa Suomen suurin ongelma on työttömyys.

- Kurjistava politiikka vain pahentaa työllisyystilannetta. Se merkitsee lisää irtisanomisia ja epävarmuutta tavallisille pieni- ja keskituloisille työntekijöille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.