Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa nähtiin vain voittoja

Me olemme jo voittaneet, sanoi perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari jo ennakkoäänten kuuden prosentin tuloksesta. Illan mittaan kannatus kiipi lähes seitsemään prosenttiin ja jokainen kymmenys otettiin vaalivalvojaisissa vastaan huudoin ja aplodein. Huhtasaari tuli vaaleissa kolmanneksi 6,9 prosentin kannatuksella.

Huhtasaari viittasi useassa puheenvuorossaan kesän dramaattisiin vaiheisiin, kun puolue jakaantui kahtia puoluekokouksen ja puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

– Perussuomalaiset yritettiin tuhota, ja jos koko johto lähtee, se ei ole puolueelle mikään helppo harjoitus. Meidän kenttä ei ole ollut mistään vaaleista näin innostunut kuin on nyt. Tämä todistaa, että perussuomalaiset on selvinnyt ja entistä vahvempana.

Huhtasaari sanoi jatkavansa määrätietoisesti eteenpäin.

– On ollut todella hienoa olla isänmaallisen puolueen ehdokas, Huhtasaari sanoi.

Hän toisti usein illan aikana aiemminkin mainitsemansa näkemyksensä siitä, että "meistä on tulossa uusi normaali".

Halla-aho: Vaaleilla valtava yhteenhitsaava vaikutus puolueelle

Viime presidentinvaaleissa vuonna 2012 perussuomalaisten ehdokas Timo Soini sijoittui neljänneksi yhteensä 9,3 prosentin kannatuksella.

– Tätä voidaan lähestyä niinkin, että viime presidentinvaaleissa perussuomalaisten presidenttiehdokas sai alle puolet perussuomalaisten silloisesta kannatuksesta. Nyt Huhtasaaren saama tulos on lähempänä sitä mikä puolueen gallupkannatus on. Selkeästä suurempi osa perussuomalaisten kannattajista kokee puolueen oman ehdokkaan tällä kertaa omakseen, analysoi puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Hän totesi olevansa tyytyväinen tulokseen, vaikka se ei hänen mukaansa ollut se, mitä lähdettiin hakemaan.

– Perinteisten järjestelmäpuolueiden ehdokkaat ovat kaukana takana tällä hetkellä, siinä mielessä pitää olla tyytyväinen, Halla-aho sanoi, kun äänistä oli laskettu alle puolet.

Halla-aho korosti vaalien merkitystä puolueelle.

– Tällä on ollut aivan valtava yhteenhitsaava vaikutus ja merkitys meille kaikille, siinä mielessä olemme todella tyytyväisiä.