Perustuslakivaliokunnan sote-työ jatkuu edelleen eduskunnassa

Odotus tärkeän sote-lausunnon valmistumisesta on sähköistänyt eduskuntaa tänään. Sote-uudistus on jälleen viime päivinä näyttänyt keikkuvan pahan kerran.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta vaatii valinnanvapauden vaiheistamista ja siirtymäkauden pidentämistä
 

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalta odotetaan tänään sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskevaa lausuntoa. Valiokunta on sorvannut lausuntoaan tänään jälleen aamukahdeksasta lähtien, mutta edelleen työ on kesken. Ei ole tietoa, valmistuuko lausunto varmuudella vielä tänäänkään.

Peruslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei alkuiltapäivästä kokoustauolla osannut vielä arvioida, saako valiokunta työnsä valmiiksi tänään.

– Se on mahdollista, mutta minulla ovat ennustukset menneet vähän pieleen tässä asiassa. Yritämme edelleen, Lapintie sanoi.

– Valiokunnan lausunnosta tiedotetaan sitten kun valiokunnan lausunto on valmis.

Lapintie ei halunnut kommentoida, mitkä asiat venyttävät valiokunnan varhain aamulla alkanutta kokousta. Lapintien mukaan tunnelma valiokunnassa on ollut asiallinen ja perusteellinen.

 Valiokunnan kokouksesta poistuneet kansanedustajat olivat erittäin lyhytsanaisia.

– Yritys on kova, Ben Zyskowicz (kok.) luonnehti valiokunnan työtä.

 

Paljon pelissä

 

Perustuslakivaliokunnan lausunnon odotetaan sisältävän pitkähkön listan lakiesitykseen vielä vaadittavista muutoksista.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapaudesta odotetaan suurella mielenkiinnolla, sillä se antaa osviittaa hallitukselle tärkeän uudistuksen aikataulusta ja toteutumismahdollisuudesta.

Juuri kiisteltyä valinnanvapautta kokoomus on vaalinut sote-uudistuksessa. Jos valinnanvapaus ei etene suunnitellusti, voi olla, että koko sote-uudistuksen ja hallituksen jatko joutuu vaakalaudalle.

Sote- ja maakuntapaketti on hallituksen isoin uudistus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin sanonut, että soten kaatuminen johtaisi hallituksen kaatumiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan sanoi viikonloppuna, ettei kokoomuksella ole syytä tukea uudistusta, jos se ei vastaa niitä tavoitteita, joita kokoomus on sille asettanut. Kokoomuksen voi olla vaikea hyväksyä esimerkiksi isoa hölläystä maakuntien sote-menojen kattoon. Samoin vaikeaa voi olla valinnanvapauden lykkääminen kovin reippaasti nykyisestä suunnitelmasta.

Kokoomuksen riveissä tuki sotelle on murentunut kevään aikana näyttävästi, kun kaksi kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Lisäksi pakettiin kriittisesti suhtautuva Harry Harkimo jätti puolueen.

Toisaalta kokoomus joutuu pohtimaan sitäkin, mitkä ovat sen mahdollisuudet saada valinnanvapautta myöhemmin, jos se nyt kaataisi soten ja hallituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.