Perustuslakivaliokunta vaatii valinnanvapauden vaiheistamista ja siirtymäkauden pidentämistä

Perustuslakivaliokunnan mielestä sote-uudistuksen suurimmat ongelmat liittyvät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa eli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Lue myös: Valinnanvapauden loppu vai ei? Riippuu siitä, keneltä kysyy
 

Perustuslakivaliokunta pitää lakiehdotusta viimekesäistä parempana, mutta siinä on kuitenkin Lapintien mukaan edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

– Valinnanvapauslakiehdotuksen voimaantulon aikataulu on edelleen liian tiukka ja se voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin jopa potilasturvallisuuden kannalta. Tämän vuoksi uudistusta on vaiheistettava palveluittain ja alueittain. Siirtymäkautta on myös olennaisesti pidennettävä, Lapintie sanoi.

Valinnanvapauden käyttöönottoon valmiit maakunnat voivat kuitenkin hakemuksen perusteella siirtyä uuteen järjestelmään ennen siirtymäkauden päättymistä.

 

Riittävä rahoitus turvattava

 

Maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on perustuslakivaliokunnan mukaan lakiesityksessä riittämätöntä etenkin poikkeustilanteissa. Tämän vuoksi lakia on välttämätöntä muuttaa siten, että se turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen, Lapintie sanoi.

Valiokunnan mielestä maakunnan oman palvelutuotannon riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää turvata myös muuttuvissa markkinatilanteissa.

Perustuslakivaliokunnan mielestä valinnanvapausjärjestelmää ei ole myöskään syytä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi säännöstön EU-komissiolle.

Perustuslakivaliokunnan mielestä sosiaali- ja terveysvaliokunnan on varmistuttava myös siitä, sisältyykö kapitaatiokorvauksen laskemiseen EU:n tietosuojan vastaista profilointia.

Lapintien mukaan varmasti osa muutoksista pystytään korjaamaan nopealla aikataululla, mutta suuria kysymyksiä ovat esimerkiksi tietosuoja ja EU-notifikaatio. Myös rahoituksen ratkaisu ja valinnanvapauden siirtymäkausi teettävät vielä paljon työtä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi, että tältä pohjalta voidaan edetä ja muutokset ovat toteutettavissa.

 

Kokoomuksen Jokinen: Ensivaikutelma myönteinen

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen luonnehti ensivaikutelmaansa lausunnosta positiiviseksi.

– Perusviesti on se, että valinnanvapaus ja maakuntien rahoituksen menokehys voidaan tältä pohjalta toteuttaa. Perustuslaillisia esteitä ei ole, Jokinen sanoi STT:lle.

Hän ei ottanut kantaa valinnanvapauden siirtymäaikaan, koska ei vielä tiedä mitä se tarkoittaisi. Jokisen mukaan kokoomuslaiset perehtyvät viikonloppuna lausuntoon kunnolla, odottavat sitten ministeriön vastauksen siihen ja käsittelevät asiaa todennäköisesti ensi torstaina ryhmäkokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Li Andersson: Sote-lausunto tietää hallituksen sisäisen lehmänkaupan purkautumista

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.