Perustuslakivaliokunta vaatii valinnanvapauden vaiheistamista ja siirtymäkauden pidentämistä

Perustuslakivaliokunnan mielestä sote-uudistuksen suurimmat ongelmat liittyvät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa eli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Lue myös: Valinnanvapauden loppu vai ei? Riippuu siitä, keneltä kysyy
 

Perustuslakivaliokunta pitää lakiehdotusta viimekesäistä parempana, mutta siinä on kuitenkin Lapintien mukaan edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

– Valinnanvapauslakiehdotuksen voimaantulon aikataulu on edelleen liian tiukka ja se voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin jopa potilasturvallisuuden kannalta. Tämän vuoksi uudistusta on vaiheistettava palveluittain ja alueittain. Siirtymäkautta on myös olennaisesti pidennettävä, Lapintie sanoi.

Valinnanvapauden käyttöönottoon valmiit maakunnat voivat kuitenkin hakemuksen perusteella siirtyä uuteen järjestelmään ennen siirtymäkauden päättymistä.

 

Riittävä rahoitus turvattava

 

Maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on perustuslakivaliokunnan mukaan lakiesityksessä riittämätöntä etenkin poikkeustilanteissa. Tämän vuoksi lakia on välttämätöntä muuttaa siten, että se turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen, Lapintie sanoi.

Valiokunnan mielestä maakunnan oman palvelutuotannon riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää turvata myös muuttuvissa markkinatilanteissa.

Perustuslakivaliokunnan mielestä valinnanvapausjärjestelmää ei ole myöskään syytä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi säännöstön EU-komissiolle.

Perustuslakivaliokunnan mielestä sosiaali- ja terveysvaliokunnan on varmistuttava myös siitä, sisältyykö kapitaatiokorvauksen laskemiseen EU:n tietosuojan vastaista profilointia.

Lapintien mukaan varmasti osa muutoksista pystytään korjaamaan nopealla aikataululla, mutta suuria kysymyksiä ovat esimerkiksi tietosuoja ja EU-notifikaatio. Myös rahoituksen ratkaisu ja valinnanvapauden siirtymäkausi teettävät vielä paljon työtä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi, että tältä pohjalta voidaan edetä ja muutokset ovat toteutettavissa.

 

Kokoomuksen Jokinen: Ensivaikutelma myönteinen

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen luonnehti ensivaikutelmaansa lausunnosta positiiviseksi.

– Perusviesti on se, että valinnanvapaus ja maakuntien rahoituksen menokehys voidaan tältä pohjalta toteuttaa. Perustuslaillisia esteitä ei ole, Jokinen sanoi STT:lle.

Hän ei ottanut kantaa valinnanvapauden siirtymäaikaan, koska ei vielä tiedä mitä se tarkoittaisi. Jokisen mukaan kokoomuslaiset perehtyvät viikonloppuna lausuntoon kunnolla, odottavat sitten ministeriön vastauksen siihen ja käsittelevät asiaa todennäköisesti ensi torstaina ryhmäkokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Li Andersson: Sote-lausunto tietää hallituksen sisäisen lehmänkaupan purkautumista