Pesänjakaja myös avoparin erotessa

Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan säädöstä, joka ehkäisisi varallisuudenjaon tuottamat kohtuuttomuudet avoliittojen purkautuessa.

Säädös antaisi avopareille muun muassa mahdollisuuden pesänjakajan käyttöön. Oikeusministeri Tuija Brax uskoo muutoksen toteutuvan vielä tämän vaalikauden aikana.

Tällä hetkellä Suomessa ei mikään laki tai säädös määrittele omaisuudenjakoa avoeroissa. Lain silmissä avopuolisot ovat toisilleen vieraita ihmisiä. Näin ollen omaisuus kuuluu erotilanteessa aina sille, jonka nimiin se on merkitty, vaikka kulut ja lainat olisikin maksettu yhdessä.

Tähän saakka avoparien ainoa keino riitojen ratkomiseen on ollut käräjäoikeus. Mahdollisuus pesänjakajaan on ollut ainoastaan avioliitosta eroavilla. Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä pesänjakajan antaminen myös avoparien käyttöön on oikeuslaitoksen kannalta järkevää, sillä se vähentänee avoeroriitojen käsittelyä oikeusistuimissa.

Avoliittojen määrä on Suomessa lisääntynyt koko 2000-luvun ajan. Tällä hetkellä maassa on lähes 600 000 avoliitossa elävää ihmistä.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.