Petteri Orpo Ilta-Sanomille: Suututtaa jos sote kaatuu

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kokisi suuttumusta, jos sote-uudistus kaatuisi viime metreillä. Ilta-Sanomien haastatteleman Orpon mukaan suomalaisten terveyspalvelut ajavat ensi vuosikymmenellä seinään, jos sotea ei toteuteta.

– Ennemminkin suututtaisi. Kolme hallitusta on nyt touhunnut tämän asian kimpussa. Töitä on tehty hirveä määrä. Kriitikkoja kuunnellessa on vain kirkastunut, että vaihtoehtoisia malleja ei ole, hän sanoo lehden haastattelussa.

Hallituksella on tällä hetkellä eduskunnassa erittäin niukka enemmistö, jonka turvin se ajaa sote-uudistusta eteenpäin. Soten kimppuun käy seuraavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka alkaa käsitellä perustuslakivaliokunnan edellyttämiä muutoksia muun muassa valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen. Nämä ovat olleet kokoomukselle tärkeitä edellytyksiä uudistuksen läpiviemisessä.

Jos sote kaatuisi, Orpo ei ottaisi asiaa itseensä.

– En koe, että tämä olisi sillä tavalla henkilökohtainen epäonnistuminen, vaikka puheenjohtajana tietenkin kannan vastuuta siitä, miten kokoomus onnistuu, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Orpon mukaan soten ratkaisuhetket tulee vain kestää.

– Kun tästä on päästy läpi, kestää melkein mitä vain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Seurantatutkimus selvittää, miten pikkukeskosena syntyneet voivat aikuisina

Poliisi: Espoossa räjäytettiin yöllä pullopommeja, epäillyt nuoria

Hävittäjiä testataan talvioloissa tammikuussa – "Enää ei kysytä 64:ää konetta vaan mitä valmistajat pystyvät tarjoamaan 10 miljardilla eurolla"

Parisuhde vähentää tutkimuksen mukaan alkoholin riskikäyttöä, jos geenit altistavat juomaan

Postilakon osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan luona – useat tukilakot uhkaavan lähellä

Kevyemmät hoidot voittavat veitsen kosmeettisten hoitojen suosiossa – monet eivät edes halua erottuvaa tulosta

Nordean pankkipalveluissa katkoja iltapäivään asti – vaikuttaa muun muassa kortteihin ja verkkopankkiin

Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Näkökulma: Ilmastopäätöksissä samat pohdinnat Suomessa ja EU:ssa – miten huomioidaan eri alueet ja työllisyys?

Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.