Pieksämäki Mikkelin hiippakuntaan – hiippakuntarajoihin muitakin muutoksia

Kuopion hiippakuntaan kuulunut Pieksämäen seurakunta siirtyy vuoden 2020 alusta Mikkelin hiippakuntaan. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakuntarajoihin tulee muitakin muutoksia vuoden 2020 alusta. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaan hiippakunnat muodostetaan jatkossa niin, että ne vastaavat maakuntarajoja.

Kuopion hiippakuntaan kuuluvat vuoden 2020 alusta Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakunnat.

Lisäksi kirkolliskokous päätti joistakin seurakuntasiirroista hiippakuntien välillä.

Kuopion hiippakuntaan siirretään Kiteen ja Tohmajärven seurakunnat Mikkelin hiippakunnasta. Mikkelin hiippakuntaan siirretään Pieksämäen seurakunnan lisäksi Lahden seurakuntayhtymän sekä Asikkalan, Hollolan ja Orimattilan seurakunnat Tampereen hiippakunnasta.

Kirkolliskokous hyväksyi hallintovaliokunnan puoltaman kirkkohallituksen esityksen pitkän keskustelun ja äänestysten jälkeen.

Keskustelussa ehdotettiin esityksen hylkäämistä kokonaan sekä annettiin kaksi ehdotusta, joissa poikettaisiin maakuntarajojen mukaisista hiippakuntarajoista. Ratkaisevassa äänestyksessä edustajista 77 puolsi muutoksen hyväksymistä ja vastaan äänesti 30, tyhjiä ääniä oli 1.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen piti Pieksämäen seurakunnan siirtymistä haikeana, kun asialla spekuloitiin Savon Sanomien uutisessa maaliskuussa. Myös moni pieksämäkeläinen vastusti muutosta. Jolkkonen kuitenkin lisäsi, että mikäli muutos tulee, sen kanssa on sopeuduttava elämään.

– Pieksämäen seurakunta on tärkeä osa hiippakuntaa ja Diakonia-ammattikorkeakoulu on merkittävä kouluttaja alueella. Moni hiippakunnan diakoni ja nuorisotyönohjaaja on valmistunut Pieksämäeltä. Pieksämäestä luopuminen olisi myös taloudellinen menetys, joskaan en osaa sanoa paljonko se pienentäisi budjettikehystä, Jolkkonen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.