Savolaiskunnan uusi kunnanjohtaja: Täällä on joku ihmeellinen asenne

– On vaikea ajatella aikaa ilman Kekkosta. Täällä ainakin. Ja onhan se aika retro, nuortenkin mieleen, vastaa Vilma Kröger uteluun, miten kauan Pielavesi voi vielä nostaa kuntakuvaansa Urho Kekkosen nimellä.

Pielaveden uuden kunnanjohtajan työhuoneessa Kekkonen on nätisti pienessä taulussa. Jättimäistä puista Kekkos-päätä Kröger ei ole huoneeseensa roudannut, vaikka sekin on käynyt mielessä. Polla saa edelleen olla kunnantalon kokouksia vartioimassa.

Kunnanjohtajan ensimmäinen työviikko on täyttynyt muutenkin tehokkaasti muista kuin sisustussuunnitelmista. Perusturvajohtajankin tehtävät työllistävät vielä. Siitä pestistä Kröger valittiin kunnanjohtajaksi ja uusi perusturvajohtaja on vielä valitsematta.

Pielaveden kunta on Krögerille tuttu työpaikka. Siksi kunnanjohtajan työ on alkanut heti tehokkaasti, ilman talon sisäisiä tutustumisia ja perehdyttämistä.

– Loppuviikon ja ensi viikon alussa teemme elinkeinoasiamiehen kanssa yritysvierailuja. Se sektori ei ole minulle tuttu.

Krögerin mielestä Pielaveden vahvuus on juuri pienissä yrityksissä. Kokoon nähden kunnassa on monipuolista yritystoimintaa. Myös alkutuotannon osuus on vahva.

Kunnanjohtajan ykköstavoitteisiin kuuluukin elinvoiman tukeminen.

– Siinä kunnalla on iso rooli, mutta vastuu on myös kuntalaisilla. Omia palveluita on käytettävä.

Ilokseen Kröger on huomannut, että niin Pielavedellä myös tehdään.

– Meillä kuntalaiset ovat oikeastaan ylpeitä, että omalta kylältä saa vaikka minkälaisia palveluita.

Kunnan imago on positiivinen. On urheilumenestystä ja yhdessä tekevää porukkaa.

– Kun itse läksin täältä välillä pois, se oli yllättävän vaikeaa. Täällä on joku ihmeellinen asenne, tekemisen meininki ja luottamus tulevaisuuteen. Olen kyllä paljon miettinyt, mistä se johtuu.

Vastaus tiivistyy yhteishenkeen. Sen Vilma Kröger nostaa Pielaveden ykkösjutuksi, asiaksi, joka erottaa kunnan muista samankaltaisista.

– Asukas haluaa lopulta, että perusasiat toimivat. Mutta kaikki muu siihen päälle rakentaa yhteishenkeä.

Kröger toivoo, että Pielavesi pitää jatkossakin esillä ja vahvistaa viestinnässään tekemisen meininkiä, jossa ollaan pilke silmäkulmassa.

Toki Pielavedelläkin on haasteensa. Väki vanhenee, eikä kunnan taloudessakaan ole hurraamista.

– Ne ovat samoja ongelmia kuin muuallakin. Onneksi meillä vastapainoksi syntyy myös lapsia.

Konkreettisia parantamisen paikkoja ovat varsinkin liikenneyhteydet, niin sähköiset kuin asfalttiset.

– Tietoliikenneasiat pitää saada kuntoon, ne ovat tärkeitä etenkin alkutuotannolle. Myös Iisalmi–Pielavesi-tie on saatava kuntoon, eikä vain paikkailla kuoppia.