Pielavesi ja Keitele varovaisen myönteisiä turvapaikanhakijoiden ottamiseen – "Ei ollut jyrkkää kantaa, ettei voitaisi auttaa"

Kummassakaan kunnassa ei pakolaisten vastaanottamista vastustettu, mutta esimerkiksi Keiteleellä kunta ei omista niin suuria tiloja, että vastaanottokeskus voitaisiin perustaa.

Jos vastaanottokeskus tulisi jonkun muun omistamiin tiloihin, kunta lupautuu kantamaan yhteiskuntavastuunsa.

– Kunnanhallituksen kokouksessa ei ollut jyrkkää kantaa, ettei voitaisi auttaa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna-Liisa Tuhkanen (kesk.) kertoo.

Keskellä kylää tyhjillään olevan hotelli Keitelerannan omistaa Eläkkeensaajien keskusliitto. Toinen tyhjillään oleva suurempi rakennus on entinen Pohjois-Keiteleen koulu, joka lakkautettiin vuonna 2007. Sen omistaa Mehiläinen-konserniin kuuluva Mediverkko.

– Mutta suurempi ryhmä ei mahdu sinnekään, ja se sijaitsee parikymmentä kilometriä kylän keskustasta, Tuhkanen sanoo.

Keiteleen ja Pielaveden kunnanhallitukset keskustelivat maanantai-illan kokouksissaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

Pielavedellä asia tuli esille vt. kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksessa. Turvapaikanhakijoiden ottaminen ei ollut asialistalla, joten siitä ei tehty päätöksiä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mia Simpanen (kesk.) kertoo, että suhtautuminen oli varovaisen myönteinen. Kielteisiä kannanottoja ei tullut.

– Asuntoja löytyisi, mutta kunnanhallituksen jäsenet eivät pysty ottamaan kantaa resursseihin eli siihen, mitä turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vaatisi koulu-, ja sosiaali- ja terveydenhoitopuolella. Ne pitää selvittää virkamiestyönä ennen kuin lopullista päätöstä tehdään.

Jatkossa kunnanjohtaja vie asiaa eteenpäin ja siitä keskustellaan johtoryhmätasolla.

Raha-asioitakin kunnanhallituksen keskusteluissa sivuttiin.

– Valtion täytyy pitäytyä lupaamissaan korvauksissa eli että kaikki kulut korvataan. Muuten pakolaisten vastaanottamisesta tulee pienille kunnille iso taakka, Simpanen toteaa.

Hänen mielestään asiaa on syytä pohtia myös yhdessä naapurikuntien kanssa, jos turvapaikanhakijoiden Savoon tuleminen toteutuu.

Juttua on korjattu: Hotelli Keitelerannan omistaa Eläkkeensaajien keskusliitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu