Pienet tutkintomäärät ja väestönkehitys huolestuttavat yliopistoissa

Riittämättömät resurssit ja pienet tutkintomäärät huolestuttavat Itä-Suomen yliopiston tiedekunnissa. Tämä käy ilmi yliopistojen rakenteellisen kehittämisen koordinaatiohankkeen eilen julkaistuissa raporteissa.

Raportit tehneitä työryhmiä huolestuttaa myös Itä-Suomen alueen väestökehitys, jota pidetään uhkana sekä opiskelija- että henkilöstörekrytoinnissa varsinkin humanistisella koulutusalalla.

- Toistaiseksi hakijoita on riittänyt, vaikka varsinkin pienemmissä kieliaineissa (saksa, venäjä) kaikkia aloituspaikkoja ei ole joka vuosi saatu täytetyiksi, raportissa kerrotaan.

Filosofisen tiedekunnan talousnäkymät eivät raportin mukaan ole tällä hetkellä parhaat mahdolliset, sillä "yliopiston strategiassa ja sisäisessä rahoitusmallissa painotus suosii luonnontieteitä ja terveystieteitä".

Kasvatusala tekee tulosta Itä-Suomen yliopiston kasvatusala saa kehuja.

- Itä-Suomen yliopiston kasvatusala on vahva koulutuksen ja tutkimuksen yksikkö. Koulutuksen tuloksellisuus näkyy suoritettujen tutkintojen korkeana määränä suhteessa henkilökunnan määrään ja vuodessa vähintään 45 opintopistettä suorittaneiden osuutena, kasvatustieteellisen koulutusalan raportissa kiitellään.

- Yksikkö tuottaa myös merkittävästi alan kansainvälisesti referoituja artikkeleita ja henkilökunnan kansainvälinen liikkuvuus on hyvällä tasolla. Yhteiskuntatieteellisestä uupuu tutkintoja Yhteiskuntatieteellisissä oppiaineissa työryhmää huolettavat pienet tutkintomäärät. Monessa aineessa vuosittain suoritettujen maisterintutkintojen määrät jäävät keskimäärin alle kymmenen.

Tohtorintutkintoja valmistuu vielä heikommin, vain 60 prosenttia tavoitteesta.

- Ainoastaan yhteiskuntapolitiikassa on vuosien 2005-2010 aikana suoritettu yhteensä enemmän kuin kymmenen tohtorin tutkintoa, yhteiskuntatieteellisen koulutusalan työryhmän raportissa todetaan.

Tästä huolimatta useissa yhteiskuntatieteellisissä oppiaineissa valmistuneiden työllistyminen on hyvä, sosiaalityössä jopa niin hyvä, että työvoimapula on johtanut opiskeluaikaiseen työhön hakeutumiseen ja opintojen viivästymiseen.

Lue luonnontieteellisen alan raportista keskiviikon Savon Sanomista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.