Pihakarhu ammuttiin - poliisi määräsi eläimen lopetettavaksi

Metsästäjät ampuivat torstaiaamuna Pielavedellä karhun, joka oli hakeutunut talojen pihoihin ja jäänyt pyörimään asutuksen lähelle.

Karhu kävi muun muassa mouskuttelemassa talojen pihoissa olleiden lintulautojen talipallot ja siemenet napaansa.

Karhu ammuttiin poliisin määräyksestä, kun eläin käyttäytyi erikoisesti eikä väistänyt lainkaan ihmistä.

Karhua yritettiin karkottaa ensin asutusten läheltä ajamalla sitä koiralla sekä ampumalla ilmaan, mutta karkottaminen ei tehonnut.

Karhua yrittivät karkottaa Pielaveden suurriistavirka-apuna toimivat metsästäjät poliisin pyynnöstä sen jälkeen, kun karhu oli havaittu useita kertoja pihoissa.

Karhu siirtyi kuitenkin yön aikana vain muutamia kilometrejä koira perässään. Sinäkin aikana karhu kulki asuttujen talojen pihojen läpi eikä tuntunut välttelevän ihmistä.

- Vaikka koira haukkui sitä koko yön ja metsästäjät ampuivat yli 20 kertaa ilmaan, karhu ei lähtenyt karkuun, vaan välillä jäi paikoilleen ja katsoa toljotti ihmisiä, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisin mukaan karhu ei välittänyt ihmisistä, karhukoirasta eikä ihmisten aiheuttamista äänistä.

Torstaina aamuyöllä noin kello 5:n aikaan karhu oli tullut jo ortodoksisen kirkon luo taajaman kupeeseen, joten poliisi määräsi eläimen lopetettavaksi.

Eläin kierteli vielä hiihtoladuilla, kunnes se saatiin ammuttua Kiukoisilla noin kello 6.20.

Poliisin mukaan karhun käyttäytyminen eli pelottomuus ihmisiä kohtaan oli omiaan aiheuttamaan vaaraa ihmisille. Eläin oli päällisin puolin muuten terve.

Ammuttu karhu painoi 101 kiloa ja se oli arviolta 3-4-vuotias uroskarhu.

Poliisi toimittaa karhun tutkittavaksi Eviralle Ouluun.

Pohjolaisen mukaan Pohjois-Savossa on hyvin harvinaista, että poliisi joutuu määräämään pihakarhun lopetettavaksi. Aiemmin lopettamismääräyksiä on annettu esimerkiksi kolarissa loukkaantuneista karhuista.

Pohjois-Savossa on karhuja vähän, mutta niiden määrän on arvioitu lisääntyneen viime vuosina.