Piispa Jari Jolkkonen: Trumpin päätös Jerusalemista vahingoittaa Lähi-idän rauhanpyrkimyksiä

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen tapaa ensi viikolla keskeisiä Lähi-idän valtionpäämiehiä, mikäli suunniteltu matkaohjelma toteutuu. Jolkkonen, joukko hänen kollegojaan eri puolilta maailmaa ja Lähi-idän ainoan luterilaisen kirkon edustajat tapaavat ensi viikon lopulla Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa, palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Ramallahissa ja Israelin presidentin Reuven Rivlin Jerusalemissa.

Delegaatio haluaa tukea Lähi-idän luterilaista kirkkoa ja osoittaa, että kristillisillä kirkoilla on oikeus näkyä ja tulla kuulluksi. Toinen tavoite on kannustaa jatkamaan jäissä olevaa prosessia kohti oikeudenmukaista rauhaa.

Jolkkosen mielestä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi oli tarpeeton ja vahingollinen ja aiheutti sen, että Yhdysvallat menetti neuvotteluasemansa palestiinalaisten piirissä.

Hän näkee, että Suomen ja EU:n edustama kahden elinkelpoisen valtion malli voisi olla avain rauhaan.

– Nyt tämä vaihtoehto on entistä kauempana.

Lähi-idän kristityt ovat asettuneet vastustamaan Trumpin päätöstä. Jyrkän linjan islamistit syyttävät kuitenkin heitä trumpilaisiksi ja tunnustusta heidän syykseen.

Jolkkosen matka liittyy Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon (ELCJHL:n eli Evangelical Lutheran Church in Jordan and Holy Land) piispan Munib Younanin lähtöjuhlaan ja uudeksi piispaksi nousevan Sani Ibrahim Azarin virkaan vihkimistilaisuuteen. Kuopion hiippakunnalla on ollut pitkään kumppanuussopimus ELCJHL:n kanssa.

Uusimmat

Kotimaa

Vuonna 1992 toimittaja Juha Hirvaskero kiipesi illalla Puijon torniin ja teki siellä jotain, mitä kukaan ei ollut tehnyt kolmeenkymmeneen vuoteen

Pasilan raidetönijä vangittiin epäiltynä tapon yrityksestä

Huippukokit panivat pystyyn ravintolan, jonka hyvä tarkoitus vaati valtavat investoinnit: "Kokeiluita ei rahoiteta asiakkaan lompakosta"

Kaupoissa odotetaan vihannespulaa, ensimmäisenä loppuvat kaalit

Pääsiäisaurinko hemmottelee länttä ja etelää, sateista pilvilauttaa pohjoisemmassa

Silmien laserleikkausten suosio on laskenut ja vakiintunut

Vain harva saamelaislapsi saa oppia saamea

Myrkyllinen kaasuvuoto Uudessakaupungissa Yaran tehtaalla johtui todennäköisesti teknisestä viasta – vuodosta ei aiheutunut vaaraa sivullisille

Keltaliivit osoittivat jälleen mieltä Ranskassa, poliisi otti Pariisissa kiinni yli sata protestoijaa

Hussein al-Taee nauttii edelleen CMI:n luottamusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.