Piispa Jari Jolkkonen: Trumpin päätös Jerusalemista vahingoittaa Lähi-idän rauhanpyrkimyksiä

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen tapaa ensi viikolla keskeisiä Lähi-idän valtionpäämiehiä, mikäli suunniteltu matkaohjelma toteutuu. Jolkkonen, joukko hänen kollegojaan eri puolilta maailmaa ja Lähi-idän ainoan luterilaisen kirkon edustajat tapaavat ensi viikon lopulla Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa, palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Ramallahissa ja Israelin presidentin Reuven Rivlin Jerusalemissa.

Delegaatio haluaa tukea Lähi-idän luterilaista kirkkoa ja osoittaa, että kristillisillä kirkoilla on oikeus näkyä ja tulla kuulluksi. Toinen tavoite on kannustaa jatkamaan jäissä olevaa prosessia kohti oikeudenmukaista rauhaa.

Jolkkosen mielestä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi oli tarpeeton ja vahingollinen ja aiheutti sen, että Yhdysvallat menetti neuvotteluasemansa palestiinalaisten piirissä.

Hän näkee, että Suomen ja EU:n edustama kahden elinkelpoisen valtion malli voisi olla avain rauhaan.

– Nyt tämä vaihtoehto on entistä kauempana.

Lähi-idän kristityt ovat asettuneet vastustamaan Trumpin päätöstä. Jyrkän linjan islamistit syyttävät kuitenkin heitä trumpilaisiksi ja tunnustusta heidän syykseen.

Jolkkosen matka liittyy Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon (ELCJHL:n eli Evangelical Lutheran Church in Jordan and Holy Land) piispan Munib Younanin lähtöjuhlaan ja uudeksi piispaksi nousevan Sani Ibrahim Azarin virkaan vihkimistilaisuuteen. Kuopion hiippakunnalla on ollut pitkään kumppanuussopimus ELCJHL:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pohjois-Suomessa on paikoin huono ajokeli

Viranomaisille jättivoitto: Tulli on saanut paljastettua laajoja huumekauppiaiden käyttöhistorioita verkossa

Poliisi tavoittelee mielenosoituksiin varustautumisella myös pelotevaikutusta – esimerkiksi paineilma-aseen näkymisen ajatellaan rauhoittavan väkijoukkoa

Kuukausien terveyskeskusjonot lyhenevät viikkoon todennäköisesti vasta hallituskauden loppumetreillä

Viron poliisi ei ole käynnistänyt tutkintaa Silja Europalla menehtyneistä – "kuolemat eivät epäilyttäviä"

Kuinka jaksaa ja entistä pidempään? Itä-Suomen yliopiston uusi psykologian professori etsii keinoja työurien pidentämiseen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri otti aikalisän Sosterin kosintaan – "Ensin neuvotellaan ervassa!"

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Mies äänitti usein luvatta oikeudenkäyntejä – Tuhannen euron sakossa muotovirhe

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.