Piispa Wille Riekkinen vihkisi homoparit

Kuopion piispa Wille Riekkinen olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevat parit, jos Suomeen säädetään sukupuolineutraali avioliittolaki. Riekkinen sanoo Kotimaa-lehdessä, että kirkon pitää säilyttää vihkioikeutensa, jos eduskunta säätää kiistellyn lain. Vihkimisen pitäisi tuolloin olla papeille vapaaehtoista.

Muun muassa Helsingin piispa Eero Huovinen on sanonut, että kirkon on vakavasti harkittava vihkioikeudesta luopumista, jos eduskunta hyväksyy lain sukupuolineutraalista avioliitosta. Riekkinen pitää kannanottoja vihkioikeudesta luopumisesta liioittelevina.

Pääministeri Mari Kiviniemi sanoo lehdessä, että uskontokuntien pitäisi saada itse määrittää, keitä ne vihkivät avioliittoon, jos Suomeen säädetään sukupuolineutraali avioliittolaki.

Suomen kirkkoherroista valtaosa haluaa säilyttää kirkon vihkimisoikeuden, jos kirkko saa itsenäisesti päättää avioliitoista. Kotimaa-lehden kyselyssä yli puolet on sitä mieltä, ettei kirkon pidä luopua vihkimisoikeudestaan, jos sukupuolineutraali avioliittolaki antaa kirkolle vapaat kädet päättää, keitä se vihkii avioliittoon.

Joka viides olisi valmis luopumaan vihkimisoikeudesta, jos laki velvoittaa vihkimään myös samaa sukupuolta olevat parit. Noin joka kuudes on kuitenkin sitä mieltä, että kirkon on luovuttava vihkimisoikeudestaan, vaikka uusi laki ei velvoittaisikaan vihkimään homopareja.

Kotimaa-lehden kyselyyn vastasi 170 eli reilu kolmannes Suomen kirkkoherroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.