Pikaruoka maistuu raskaana oleville nuorille

Erityisesti nuoret ja vähän koulutetut naiset tarvitsisivat raskausaikanaan nykyistä tehokkaampaa ravitsemusohjausta. Tuore väitöstutkimus osoittaa, että monet heistä syövät odotusaikanaan mieluummin hampurilaisia ja pitsaa kuin vaikkapa marjoja, kasviksia ja kalaa. Tämä näkyy siinä, että heidän painonsa nousee raskausaikana selvästi muita odottavia naisia enemmän.

Kaikilla raskaana olevilla naisilla on parantamisen varaa D-vitamiinin saannissa. Tutkimuksen osallistuneista äideistä vain puolet käytti D-vitamiinivalmistetta raskautensa aikana, vaikka Suomessa valmisteen käyttöä suositellaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

Odottavan äidin ruokavaliolla on iso merkitys lapsen kehitykselle. Nykykäsityksen mukaan raskauden ajan ravitsemus saattaa vaikuttaa lapsen terveyteen myös myöhemmällä iällä.

Itsekurin puute tuhoaa laihdutusyritykset