Pikku-Kakkosen tonttu on ehta savolainen

Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Pekka Kekäläinen sen minulle opetti. Sen, miten sanotaan oikealla kuopiolaisaksentilla ”kyllä, kyllä”, selvittää Pikku-Kakkosen joulukalenterissa näyttelevä Erkki Teittinen, 60.

Nyt Etelä-Savon Hirvensalmella asuva mikkeliläinen on ollut jo vuosia Toljanterin apulainen, partiotonttu Viänänen.

Tonttu Toljanterin apulainen näyttelijä oli ensi kertaa jo vuonna 1998. Hän sanoo olevansa hellyttävä vastapaino päätähdelle.

– Viime aikoinakin on tullut juuri Kuopion seudulta runsaasti palautetta kaikenikäisiltä, että hahmo koskettaa. Esimerkiksi isovanhemmat seuraavat joulukalenteria lastenlastensa kanssa.

Viime aikoina Teittinen on ollut Tuomas Kyrön luoman fiktiiviseen hahmon Mielensäpahoittajan roolissa lähinnä eri puolilla Keski-Suomea.

Viänänen haluaa antaa vauhtia lasten mielikuvitukselle – ei niinkään kasvattaa.

– Jo 1970-luvun alussa nuorena näyttelijänä oivalsin, ettei lapsille tehtävä teatteri voi eikä saa olla pelkkää tosikkomaista opettamista tyyliin ”muista pestä hampaasi”.

– Lysimmekin uudenlaisen estottoman tyylin. Lapsille voi tehdä mitä tahansa mistä tahansa maailman asiasta, ja aina he innostuvat ja osaavat heittäytyä mukaan, Teittinen ylistää.

Joulua Teittinen sanoo vietävänsä kepoisella mielellä puuhastellen.

–Tonttu ei harrasta töiden ulkopuolella muuta kuin lepäilyä, mutta Erkki harrastaa. Hirsityöt ovat nyt teon alla. Uuden huussin jo tein ja savusaunaa suunnittelen.

Tontun kotona joulu koristellaan perinteisesti sekä sisälle että ulos.

–Jätkänkynttilöitä olen sahaillut, kun sain kyläläisiltä 60-vuotislahjaksi moottorisahan.

Telkkaria Teittinen katsoo valikoiden, mutta lueskelee siitäkin edestä. Hän asustaa Hirvensalmella pikkuruisessa mökissä, joka sijaitsee vielä vähän solisevan puron rannalla.

–Tähän ympäristöön ei ole vaikea loihtia joulua. Kinkkua en laita. Sitä olen syönyt pikkujouluesitysten lomassa kyllikseni. Ehkä nautinkin äyriäisiä ja chiliä tänä jouluna, Teittinen suunnittelee.

Tontun jouluisia mietteitä tarkemmin maanantain Savon Sanomissa.