Pilvibongari ei ukkospilviä kavahda

Ukkosmyrskyissä on hyviäkin puolia, jos asiasta kysyy pilvibongarilta. Lähestyvät ukkospilvet ovat usein näyttäviä ja niistä saa hienoja kuvia.

Valokuvaus on yksi keskeinen osa pilvibongausta, mutta pilvibongariksi voi itsensä mieltää, vaikka ei kuvia ottaisikaan. Pilvien katseluun on kaikilla yhtäläinen mahdollisuus. Riittää että katsoo taivaalle.

-Eihän tämä tarvikkeita vaadi. Sen olen tosin huomannut, että polarisoidut aurinkolasit on hyvät, koska ne parantavat kontrastia, neuvoo pilvibongari, parikkalalainen Esa Tuunanen.

Tavallisimpia pilviä ei tosin juuri kuvata.

-Matalapainesateista ja syksyn päiväkausia jatkuvista pilvialueista ei varmaan kukaan halua kuvia ottaa, niitä näkee täällä kyllästymiseen asti.

Katse aina taivaalle

Suomessa loppukesän iltojen näyttävä erikoisuus on valaisevat yöpilvet, joita ei näe kuin napa-alueiden lähellä. Korkealla 50-80 kilometrissä olevat pilvet hohtavat tummenevaa yötaivasta vasten, kun sopivasti horisontin alle painuneen auringon valo osuu niihin.

Valaisevia yöpilviä tuntuu esiintyvän nyt useammin kuin ennen. Joidenkin mukaan syy saattaa olla ilmastonmuutoksessa.

Onko tylsää, jos taivas on pilvetön?

-Tähtiharrastuksen kannaltahan se on hyvä, Esa Tuunanen vastaa ja viittaa toiseen harrastukseensa.

Tuunanen löysi pilvibongauksen pariin juuri tähtiharrastuksen ja myrskybongauksen kautta, kuten moni muukin harrastaja. Harrastukset täydentävät toisiaan niin, että taivaalta löytyy aina jotakin katseltavaa.

-Aina katsotaan ensimmäiseksi taivaalle, kun astutaan ulos, Tuunanen naurahtaa.

Kauas pilvet karkaavat - ja lujaa

Lintubongarit saattavat matkustaa lintujen perässä pitkiäkin matkoja, mutta pilvibongareilla on toisin. Vaikka kuuropilven näkisi selvästi sadankin kilometrin päähän, vain isoimmat pysyvät elossa niin kauan, että paikalle ehtii.

-Niiden ongelmana taas on usein se, että ne saattavat liikkua hyvinkin nopeasti. Nopeus voi olla 50 kilometriä tunnissa ja ylikin, Tuunanen selittää.

Rinteiden lumetuksen aikaan pilvibongareita voi nähdä hiihtokeskuksissa. Lumitykkien tupruttamissa jääkidepilvissä saattaa muodostua kiinnostavia haloilmiöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.