Rakennustarkastaja käväisi rantatontilla ja löysi pimeästi rakennetun mökin: "Kyllä minä suosittelisin, että kannattaa etukäteen meiltä vähän lupiakin kysellä"

Lapinlahden Väisälänmäen seudulla rakennettiin loma-asunto ja rantasauna ilman rakennuslupia. Rakennukset olivat viimeistelyä vaille valmiit, kun kunnan rakennustarkastaja keskeytti rakennustyöt.

– Rakentaja tuli käymään meillä hakemassa rakennuslupia. Minä sanoin, että tuommoinen vaatii poikkeusluvan. Kun menin käymään tontilla, siellähän olikin jo valmiit rakennukset. Rakentaja salasi sen, kertoo Lapinlahden kunnan rakennustarkastaja Raimo Haverinen.

Rantaan rajoittuvalle tilalle oli noussut noin 40-neliöinen mökki ja 15-neliöinen sauna. Haverinen tulkitsee rakentajan olettaneen, että rakennusluvan saaminen on vain "leimanhakureissu".

– Kyllä minä suosittelisin, että kannattaa etukäteen meiltä vähän lupiakin kysellä. Semmoista vinkkaan.

Alueella on voimassa Onkiveden ja Nerkoonjärven rantaosayleiskaava, ja rakentaminen vaatii joka tapauksessa poikkeusluvan, josta päättää ely-keskus.

– Jos ely-keskus ei myönnä poikkeuslupaa, rakennukset on purettava tai vietävä muualle.

Rakennustarkastaja Haverinen esittää nyt ympäristölautakunnalle, että se pitää rakennustyön keskeyttämispäätöksen voimassa, ja määrää, että ilman rakennuslupaa rakennettu loma-asunto ja sauna on purettava, mikäli rakennuksille ei saada lainvoimaista poikkeuslupaa.

Koska tekoa olosuhteet huomioon ottaen ei voida pitää vähäisenä, rakennustarkastaja esittää myös tutkintapyynnön tekemistä poliisille.

Rakentaja on nyt toimittanut poikkeuslupahakemuksen, mutta sen käsittely on kesken. Kunta ei ole kuitenkaan saanut selvitystä luvattomalle rakentamiselle.

Lapinlahden kunnassa vastaavanlaisia tapauksia tapahtuu lähes joka vuosi, joskus useamminkin.