Pimeänä ajaneesta autosta tulitettiin konetuliaseella Helvetin enkeleiden kerhotilaa

Kolme miestä teki iskun Hells Angels Carelia MC:n kerhotilaan toukokuussa, koska miehet kantoivat kaunaa kerhoa kohtaan, sanoo syyttäjä tänään julki tulleessa haastehakemuksessa. Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alettiin tänään puida tapausta, jossa Helvetin enkelien kerhotilan seinään ammuttiin rynnäkkökiväärillä 11 laukausta ohi ajavasta liikkuvasta autosta. Kolmea miestä syytetään muun muassa kahdesta murhan yrityksestä.

– He ovat ajaneet ensin Hells Angels MC Carelian kerhotilan ohitse tarkoituksenaan valmistautua ampumiseen. Tämän jälkeen (kuljettaja) on sammuttanut auton ajovalot ja he ovat ajaneet toisen kerran kerhotilojen ohitse, syyttäjä toteaa.

Tällöin yksi autossa olleista ampui syyttäjän mukaan auton etuikkunasta rynnäkkökiväärillä kerhotilaa. Kuusi luotia lävisti syyttäjän mukaan rakennuksen ulkopinnan ja tunkeutui sen sisätiloihin. Rakennuksessa oli haastehakemuksen mukaan sisällä kerhon johtaja ja toinen kerhon jäsen, mutta kukaan ei loukkaantunut ampumisessa.

 

Syyttäjän mukaan ampumista edelsi kaksi pahoinpitelyä

 

Ampumisen motiivina oli syyttäjän mukaan se, että Helvetin enkelien jäsenet olivat pahoinpidelleet kaksi miehistä aiemmin ja kolmas oli kantanut kaunaa Carelia MC:n perustajalle ja johtajalle henkilökohtaisesta syystä. Poliisin tutkinnan mukaan kolmannen miehen henkilökohtainen syy oli mustasukkaisuus Helvetin enkelien johtajalle naisystävästään.

Mies kertoi vuonna 2014 Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa perustaneensa Carelia MC:n 1990-luvun puolivälissä. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan hän oli ainakin vielä tänä kesänä myös kerhon presidentiksi kutsuttu johtaja.

Helvetin enkelit on todettu useissa lainvoimaisissa tuomioissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Syyttäjän mukaan ampumista edelsi maaliskuinen tapaus, jossa Helvetin enkeleihin kuuluvat kaksi miestä olivat ajaneet autolla takaa yhtä ampumisesta syytetyistä ja saaneet tämän kiinni.

– (Miehet) ovat törmänneet (ampumisesta syytetyn miehen kuljettaman) henkilöauton perään useita kertoja ja yrittäneet kiilata autoa tarkoituksenaan saada se suistumaan ulos tieltä. Autojen nopeus on ollut noin 80 km/h, syyttäjä toteaa haastehakemuksessa.

Kun mies oli pysäyttänyt auton, liivijengiläiset rikkoivat syyttäjän mukaan auton etusivuikkunat, vetivät kuljettajan ulos autosta ja pahoinpitelivät tätä muun muassa 45 senttimetriä pitkällä pesäpallomailalla, joka oli varustettu "All cops are bastards" -tarralla. Heitä syytetään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä. He eivät kommentoineet tapahtumia poliisikuulusteluissa mitenkään.

Kuljettaja ei poliisille kertomansa mukaan tiennyt syytä tapahtuneelle. Mies on poliisin mukaan ollut aiemmin mukana Hells Angels -vastaisen Fifteen MC:n toiminnassa vuonna 2012 ja vuonna 2017 HA-myönteisen kerhon toiminnassa.

 

Myös toisella ampumisesta syytetyllä liivijengitaustaa

 

Myös toisella ampumisesta syytetyllä on poliisin mukaan liivijengitaustaa: esitutkintamateriaalin mukaan hän erosi Helvetin enkeleistä kesällä 2017. Kolmannella ei poliisin tietojen mukaan ole liivijengitaustaa.

Samana päivänä, kun ampuminen tapahtui, HA:n johtaja ja toinen maaliskuisesta törkeästä pahoinpitelystä syytetyistä olivat syyttäjän mukaan yhdessä pahoinpidelleet yhtä ampumisesta syytetyistä imatralaisen ravintolan edustalla. Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli estää häntä antamasta lausuntoa henkilön katoamista koskevassa poliisitutkinnassa.

Presidenttiä ja toista miestä syytetään muun muassa oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Johtaja kiisti syyllisyytensä poliisikuulusteluissa, ja toinen mies ei vastannut kysymyksiin.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan pahoinpidelty mies matkasi ravintolasta toisen miehen luokse Joutsenoon, josta kaikki kolme lähtivät rynnäkkökiväärin kanssa Lappeenrantaan. Syyttäjän mukaan liipaisinta painoi samana iltana pahoinpidelty mies.

Ampujana toiminut mies tunnusti poliisille ampuneensa varoituslaukauksia, mutta kertoi että tarkoitus oli vain osoittaa enkelien johtajalle, että hän ei pelkää tätä. Kaksi muuta murhan yrityksestä syytettyä kertoivat kuulusteluissa, etteivät tienneet, että ampujalla oli mukanaan rynnäkkökivääri.

Syyttäjä vaatii kaikille kuudelle henkilölle vankeusrangaistusta.