Pirkko Kuukkanen on omistautunut omaishoitajien asialle: "On oltava paikka purkaa iloja ja suruja"

Siinä on nainen sydän täyttä kultaa.

Niin sanotaan usein Pirkko Kuukkasesta, joka on Kuopion seudun Omaishoitajat ja läheiset ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja.

Eläkkeellä oleva kirkon diakoniatyöntekijä on ajanut läpi monia korjausliikkeitä läheistään hoitavien arkeen. Hän haluaa olla myös uskon valaja ja kuunteleva korva tilanteessa, joka yleensä vain vaikeutuu.

Omaishoidon tuki Pirkko Kuukkasen mukaan ole missään suhteessa roolin sitovuuteen.

– Onneksi vapaapäiväjärjestelyissä on päästy eteenpäin, kun vain omaishoitajat ymmärtäisivät hengähtää. Monilla on kova kynnys sijoittaa hoidettava välillä vuorohoitopaikkaan.

Vapaapäiväoikeus on nyt myös niillä omaistaan hoitavilla, jotka eivät ole tehneet omaishoitosopimusta kotikuntansa kanssa.

– Kunnissa vasta ajetaan sisään tämän lain soveltamista, Pirkko Kuukkanen huomauttaa.

Yhdistyksen OmaisOiva-toiminnassa on Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella kaksi työntekijää. Vertaisryhmiä, tiedotusta, ohjausta ja valmennusta on voitu laajentaa yhdeksän kunnan alueella.

Kuukkanen tietää, miten usein iso elämänmuutos tulee eteen täysin puskista esimerkiksi puolison halvaantuessa. Myös hitaasti etenevä sairaus ottaa koville.

– Silloin tarvitaan paikka purkaa iloja ja suruja. Se voi olla esimerkiksi omaishoitajien vertaisryhmässä tai tukihenkilön luona, Pirkko Kuukkanen sanoo.

Kodinhoito- ja muita tukipalveluita voidaan lisätä, kun omaishoitaja ei enää selviydy kaikesta yksin.

– Yhdistyksenä kannustamme tähän.

Kuopion seudun omaishoitajiin kuuluu noin 430 jäsentä.

Kuukkanen itse toimi pitkään kymmenien kilometrien päässä asuneen, nyt jo edesmenneen äitinsä etäomaishoitajana.

– Tiedän, mitä on lähteä ajamaan esimerkiksi liukkaalla kelillä ja varmistella kotiuduttua koko ajan matkan takaa, että kaikki on kunnossa.

Pirkko Kuukkasen puoliso taas on etäomaishoitaja Jyväskylässä asuvalle äidilleen.

Esa on ”matkatöissä” kerran viikossa. Muulloin kotihoito ja mieheni sisko vastaa 90-vuotiaasta muistisairaasta.

Kotipalveluhenkilöstön kiire on Kuukkasen mukaan etäomaishoitajien yleinen huoli.

– Oulun seudulla tutkittiin tätä joukkoa. Kävi ilmi, että etäomaishoitajatkin ovat hyvin sitovassa tilanteessa esimerkiksi viikonloppuisin ja lomillaan. Valtaosa on vielä työiässä.

– Kun ikääntyvät yhä useammin jäävät asumaan pienempiin taajamiin tai niiden reuna-alueille, etäomaishoito kaikessa moninaisuudessaan yleistyy.

Pirkko Kuukkanen toivoo, että sote-uudistus mahdollistaa omaishoitajien tukemisen yhden luukun periaatteella – ja viimeinkin samoin kriteerein koko maassa.

Osaaja on henkilö, josta olisi jo aikoja sitten pitänyt tehdä juttu. Hän voi olla esimerkiksi pidetty opettaja, ystävällinen kirjastotäti tai kaupan kassa, junnujoukkueen valmentaja tai huoltaja tai jämäkkä hirviporukan vetäjä. Vinkkaa savolainen osaaja Savon Sanomien toimitukselle.

Vinkit tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen tommi.turunen@savonsanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.