Pitkät matkat ilman palkkaa hiertävät viranomaisia EU-puheenjohtajakauden alla – Poliisijärjestöjen liitto syyttää työnantajaa epäreilusta työehtosopimustulkinnasta

Poliisien, tullivirkailijoiden, rajavartijoiden ja sotilaiden matkustaminen EU-puheenjohtajuuskauden kokouksia turvaamaan on katsottava työajaksi, vaativat turvallisuusalan virkamiesliitot. Liittojen mukaan Helsinkiin keskitettyjä kokouksia saapuu turvaamaan satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa heinäkuun alussa.

Turvallisuusalan virkamiesliittojen tulkinnan mukaan aikaa, jolloin virkamiehellä on muun muassa virkapuku, voimankäyttövälineitä ja kun hän on työnantajan käytettävissä, on pidettävä työsuorituksena.

–  Käytännössä muualta Suomesta Helsinkiin komennettavat poliisimiehet pakkaisivat virkavarusteet, mukaan lukien aseet, tukiaseet ja suojavarusteet virka-autoon ja matkustaisivat Helsinkiin. Työnantajan näkemyksen mukaan ajoon käytetty aika olisi työaikaa ainoastaan kuljettajalle, kertoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne tiedotteessa.

Poliisihallitus: Tulkinta on ministeriön tekemä

Ylitarkastaja Ismo Autio Poliisihallituksesta kertoo, että toimintatapa juontaa juurensa valtion yleiseen virka- ja työehtosopimukseen, joka koskettaa kaikkia valtion työntekijöitä.

–  Siellähän istuvat valtion työmarkkinalaitos ja työntekijöiden keskusjärjestöt, jotka sen sopivat, eikä poliisille ole mitään erityistä siinä. Emme näkisi sitä (matka-ajan palkkaa) huonona. Poliisihan ajelee tuolla virkapuvussa ja varusteissa näihin tehtäviin, Autio sanoo.

Matkustaminen ei Aution mukaan sopimuksessa ole työaikaa, eikä siltä makseta palkkaa, ellei silloin tehdä varsinaisesti töitä. Päivärahat kuitenkin maksetaan ja matkustuspäivältä voi saada korvausta enimmillään 5,5 tunnista.

Poliisien työntekijäliiton mukaan käytännön takana on työnantajan, poliisien tapauksessa Poliisihallituksen, työntekijöille epäedullinen tulkinta sopimuksesta. Poliisihallituksen mukaan työnantaja ei edes voi tällaista tulkintaa tehdä.

–  Valtion virkaehtosopimusasetus määrittelee, että työehtosopimusta saa tulkita ainoastaan valtiovarainministeriö. Me olemme tästäkin asiasta useamman kerran keskustelleen ministeriön kanssa ja sitoutuneet tähän tulkintaan, Autio sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.