Pitkät sääennustukset eivät sovi Suomeen

Moni on nähnyt iltapäivälehtien etusivulla tai lööpissä epätodelliselta tuntuvan tarjouksen, jossa luvataan kertoa koko seuraavaan talven tai tulevan joulun sää jo syyskuussa.

Käytännössä tällaiset säälupaukset jäävät lähes poikkeuksetta lunastamatta, mutta niiden takana on mielenkiintoinen ilmiö.

– Maailmalla on useampiakin ennustemalleja, joilla voi laskea jopa 3–6 kuukauteen etukäteen. Näitä ennusteita pidetiin ennen pöytälaatikossa, mutta nyt niitä on alettu hiljalleen tuoda julki.

Näin pitkän ajan ennusteet ovat useimmiten suuripiirteisiä. Ne keskittyvät yleensä lähinnä siihen, onko ennustetusta jaksosta tulossa keskiarvon mukainen, keskimääräistä lämpimämpi vai keskimääräistä kylmempi.

Pitkien ennusteiden osumatarkkuus riippuu suuresti siitä, mille leveysasteelle niitä tehdään.

– Näihin ennustuksiin ja niistä tehtäviin "uutisiin" kannattaa suhtautua varauksella – varsinkin pohjoisissa oloissa. Lähempänä tropiikkia olevissa lomakohteissa niitä voi katsella vähän tarkemmallakin silmällä.

– En silti näe mitään syytä, miksi näitä ennusteita pidettäisiin piilossa, kun niitä kuitenkin lasketaan. Kunhan ennusteiden epävarmuus tuodaan esiin, ollaan selvässä tilanteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.