Pluskokoinen Riina Hiltunen: Vaaka ei kerro minusta kaikkea

Isokokoisen naisen elämä on usein sitkuttelua: vasta sitten kun oon laihtunut, teen sitä ja tätä, sanoo lahtelainen Riina Hiltunen, 26.

Hiltunen itse ei ole koskaan ajatellut niin. Hän osallistui tammikuussa Miss Plus Size -mallikilpailun finaaliin. Osallistumisen ehtoja ovat vähintään koko 44, liikunnallinen elämäntyyli sekä hyväksyvä suhtautuminen omaan vartaloon.

Joidenkin mielestä mainitut kolme elementtiä eivät voi sopia samaan ihmiseen. Isokokoinen ei voi olla hyväkuntoinen. Hän on laiska sohvaperuna, koska hän ei ole laiha. Naistenlehtien otsikotkin vaativat kilvan muutoksia: Näin pudotat viisi kiloa! Vielä ehdit kesäksi bikinikuntoon!

Jos on kiloja, on siis muututtava.

Itse asiassa harva normaalipainoinenkaan hyväksyy itseään. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan vain 16 prosenttia naisista on vartaloonsa tyytyväisiä.

Riina Hiltunen ei ole antanut laihuutta korostavien ulkonäköihanteiden määritellä itsetuntoaan.

– On tyhmää miettiä, mitä vaaka näyttää. Ei se kerro minusta kaikkea.

Hiltunen harrastaa paljon liikuntaa. Hän lenkkeilee ja käy salilla sekä ryhmäliikuntatunneilla.

– Monet ajattelevat isokokoisen käyvän salilla ilman muuta siksi, että hän yrittää pudottaa painoa eikä siksi, että rakastaa omaa kroppaansa ja haluaa hyvän olon.

– Toki on plussaa, jos saa tuloksia, mutta jos se on ainoa motiivi, siitä tulee pakkopullaa. Minä liikun siksi, että siitä saa hyvän olon ja se on kivaa, hän sanoo.

Hiltunen on ammatiltaan kosmetologi. Voisi luulla, että kun on työkseen tekemisissä kauneuden kanssa, se lisää ulkonäköpaineita. Hiltuselle kävi oikeastaan päinvastoin.

– Jo kosmetologikoulussa näin, kuinka pienikokoiset ihmiset koittivat peitellä omaa vartaloaan ja olivat tyytymättömiä itseensä. Silloin tajusi, että kaikki tapahtuu oman pään sisällä, se miten näkee itsensä peilistä, hän sanoo.

Hiltusta ärsyttää se, että isokokoisen naisen pitäisi pukeutuessaan muka aina peitellä jotain: reisiä, käsiä, peppua.

– Jos minä alkaisin pukeutua kuten ”pitäisi” pukeutua, näyttäisin vielä isommalta, hän tuhahtaa.

– Epäkohdat voi kääntää voimaksi ja oppia kantamaan kroppansa hyvin. Ei niin, että ”anteeksi että olen olemassa”.

Lue aiheesta lisää tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.