Pohjanmaalla Luodossa tuhkarokkotapaus, useita altistuneita

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Lapsen uskotaan altistuneen tuhkarokolle ulkomaanmatkalla.

Lapsi oli rokottamaton. Hänellä on sisaruksia, jotka nyt ovat saaneet rokotuksen.

Lapsi asuu Luodon kunnassa, jossa rokotuskattavuus on matala, vain 75 prosenttia vuonna 2015 syntyneiden lasten parissa.

Lapsen pelätään altistaneen jopa satakunta ihmistä tuhkarokolle. Taudille altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä.

Lisäksi lapsi on ollut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä Risöhällin rukoushuoneella pidetyissä seuroissa ja pyhäkoulussa.

Sen sijaan lapsen kanssa samassa lentokoneessa matkustaneet tuskin ovat altistuneet virukselle, sanoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta.

Altistuneiden määrästä ei kuitenkaan ole vielä tarkkaa tietoa.

– En uskalla sanoa, montako heitä on. Joku arvio oli, että siellä (tapahtumissa) oli satakunta, ehkä 200 korkeintaan, mutta ihan tarkkaa tietoa tästä määrästä ei ole, THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio sanoo.

Tarttuvuus noin 90 prosenttia 

Tapaus vahvistui tuhkarokoksi puolen päivän maissa torstaina. Altistuneita on kartoitettu siitä asti, kun epäilys tuhkarokosta heräsi keskiviikkona.

– Ensi sijassa yritämme seuloa tiedossa olevista ne, joilla ei välttämättä ole tarvittavaa suojaa ja jotka ovat toimenpiteiden tarpeessa, Rahkonen sanoo.

Hänen mukaansa altistuneiden määrä selvinnee viikonloppuun mennessä.

Jos epäilee esimerkiksi lapsensa sairastuneen tuhkarokkoon, on tärkeää olla ensin puhelimitse yhteydessä omaan terveydenhoitoyksikköön, jotta siellä osataan varautua potilaan saapumiseen. Tuhkarokkopotilaita hoidetaan aina eristyksessä taudin korkean tarttuvuuden takia.

Tuhkarokko kuuluu tarttuvimpiin tartuntatauteihin. Rokottamattomista noin 90 prosenttia sairaudelle altistuneista sairastuu, ellei heillä aiemmin ole ollut tuhkarokkoa.

Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuhkarokkotapaukset lisääntyivät eri puolilla maailmaa – "Tämä ei ole rakettitiedettä"