Pohjoinen jäämeri sulaa kesäisin muutaman vuosikymmenen päästä

Jää sulaa Pohjoisella jäämerellä kiihtyvällä tahdilla. Tänä vuonna keskimääräisen jääpeitteisen pinta-alan arvioidaan olleen pienimmillään 4,5 miljoonaa neliökilometriä, joka on mitatun ajan toiseksi pienin lukema, kertoo Ilmatieteen laitos.

Merijään laajuutta pohjoisella jäämerellä on mitattu satelliittien avulla vuodesta 1979 alkaen.

- Merijään määrä Jäämerellä saavuttaa vuotuisen minimin aina syyskuun lopussa. Havaintojakson aikana merijään määrä on merkittävästi vähentynyt. Väheneminen on sopusoinnussa globaalin ilmaston lämpenemisen kanssa, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Jari Haapala.

Jääpeite on ollut pienimmillään vuonna 2007, jolloin se kattoi vain 4,3 miljoonaa neliökilometriä.

Viimeaikaiset suuret muutokset jääpeitteessä ovat aiheutuneet erityisesti siitä, että paksun monivuotisen jään määrä on vähentynyt merkittävästi. Tähän on vaikuttanut ilmaston lämpeneminen ja merijään kiertoliikkeessä tapahtuneet muutokset, kuten jään liikkeen nopeutuminen ja voimakkaampi ajautuminen Jäämereltä Pohjois-Atlantille.

-Konservatiivinen arvio on, että Jäämeri tulisi olemaan aina kesäaikaisin jäätön aikaisintaan vuosina 2030-2050, Jari Haapala arvioi.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena pohjoiset merireitit ovat vähitellen avautumassa myös jäänmurrosta riippumattomalle laivaliikenteelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.