Pohjois-Savo kärsi Aapeli-myrskystä pahiten

Pohjois-Savossa on ollut tällä viikolla sähkökatkoja useammassa kodissa kuin koko muualla maassa yhteensä.

Aapeli-myrsky tuiversi myrskylukemissa Lounais-Suomessa perjantai-iltana, mutta pahimmat sähköviat aiheutuivat myrskyn yhteydessä kulkeneen saderintaman takia Pohjois-Savoon.

Lauantaiaamuna Pohjois-Savossa oli sähköttä noin 7 000 taloutta Savon Voiman, Pohjois-Karjalan Sähkön ja Kuopion Energian alueilla, kun koko maassa sähkönjakelun häiriöt koskivat yhteensä vajaata 11 000 taloutta.

Ongelmia ei Savossa aiheuttanut tuuli, joka oli kohtalainen ja navakka perjantaina ja lauantaina, vaan rintaman mukana tullut märkä, painava lumi- ja loskakerros.

Lunta ja loskaa kertyi puihin ja taivutti etenkin ohuita lehtipuita sähkölinjoille jopa tuhansittain eri puolilla maakuntaa.

Pelastuslaitoksen mukaan puita kaatui paljon myös teille, kevyen liikenteen väylille, puhelinlinjoille, laduille ja pihoihin.

Lauantai-iltana sähköttömien talouksien määrä koko Pohjois-Savossa laski  noin 2 500:aan sitä mukaa, kun asentajat saivat vikoja korjatuiksi.

Vikoja oli illalla vielä etenkin Leppävirralla, Lapinlahdella ja Kuopion itäpuolella maaseutualueella. Pienempiä vika-alueita oli kuitenkin vielä ympäri maakuntaa.

Vikojen korjausta jatketaan vielä aamuyölle asti, mutta pimeys vaikeuttaa työtä. Lisäksi asentajat eivät voi tehdä töitä ympäri vuorokauden, vaan he lepäävät yön tunteina.

Sähkövikojen korjaus jatkuu sunnuntaina.

Osassa kodeissa sähköttömiä tunteja pitkin viikkoa

Joillakin alueilla Savossa sähkönjakeluhäiriöitä on ollut nyt jo tiistai-illasta asti, jolloin edellinen räntäsaderintama iski isosti Savoon.

Viime tiistai-iltana Savossa oli sähköttä jopa noin 20 000 taloutta.

Ne viat korjattiin pääosin keskiviikkona, mutta osa korjauksista saatiin valmiiksi vasta perjantaina, jolloin juuri uusi myräkkä iski maakuntaan.

 

Hiihtäjien syytä varoa Puijolla: Ladulle kaatunut puita

1 400 kotitaloutta vielä ilman sähköä

Räntä- ja lumisade tekee kelistä taas huonon

Sähköjä on saatu takaisin talouksiin ennätysvauhtia

Sähkövikojen korjaus jatkuu vielä päiviä

Märkää lunta ja tuulta - sähköt poikki useilta sadoilta