Pohjois-Savoa parjanneen Ylen toimittajan kirjoitus aiheutti vastinemyrskyn: "Elä nyt kehtoo"

Pohjois-Savoa blogitekstissään mollanneen Ylen A-studion toimittajan Pasi Peiposen näkemys on saanut maakunnan väeltä jyrisevän vastaanoton.

Peiponen kirjoitti muun muassa, että "Pohjois-Savoon kuuluvissa Ylä-Savon kunnissa – Iisalmi sen keskuksena – en ole käynyt kertaakaan. Mikään ei ole herättänyt mielenkiintoani, ei mikään, mistä kertoa. Se ei ole tietenkään olemassaolon mittari."

Peiponen jatkaa tähän tapaan: "Elämä on näissä kylissä ja pikkukaupungeissa vain hiljaista, kuihtuvaa elämää, vääjäämätöntä väestön vanhenemista ja katoamista. Viimeisenä haudankaivaja etsii jo valokatkaisinta, sammuttaakseen kylän olemassaolon."

Maakuntajohtaja ja kaupunginjohtaja vastasivat

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen ja Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen eivät sulata Peiposen ajatuksia, vaan kirjoittivat tuoreeltaan vastineen otsikolla "Ylä-Savo porskuttaa muuta Suomea paremmin."

– Jos tarkastellaan vaikkapa liikevaihtoa, mikä kertoo yleisesti talouden kehityksestä ja siitä, miten yritykset menestyvät, voidaan todeta että, Pohjois-Savossa menee paremmin kuin koko maassa keskimäärin. Ylä-Savossa porskutetaan koko maata paremmin yritysten liikevaihdon osalta, Korhonen ja Ronkainen kirjoittavat ja jatkavat.

– Esimerkiksi globaalisti merkittäviä kilpailukykyisiä yrityksiä ovat yläsavolaiset Ponsse, Genelec, Normet, Profile ja Olvi. Kaikilla yrityksillä on toimintaa Iisalmessa. Erityisesti Olvi on ollut merkittävä paikallinen työllistäjä. Se on ainut suomalaisessa omistuksessa ja päätöksenteossa oleva suuri panimo Suomessa.

"Elä nyt hyvä ihminen kehtoo."

Iisalmelainen konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kertoo mielipidekirjoituksessaan Iisalmen Sanomissa ensireaktionsa olleen, että "Elä nyt hyvä ihminen kehtoo."

Kääriäinen kirjoitti tekstinsä yhdessä Dimitri Qvintuksen kanssa. Hän on puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) viestintävastaava.

Myös sosiaalisessa mediassa ihmetellään Peiposen ajatuksen juoksua.

– Tällaisesta yksisilmäisestä peipostelusta ja maaseudun sekä kaupungin vastakkainasettelusta ei hyödy kukaan. Kirjoitin ja päätin kutsua toimittajan vierailulle Savoon, meillä on mitä esitellä, kirjoittaa keskustan kiuruvetinen kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Facebookissa.

 

Päätoimittajat ihmeissään

Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria kyselee lehden pääkirjoituksessa, että olisi mielenkiintoista tietää, millaisia medioita Peiponen seuraa.

– On todella harmillista, että mediassa jatkuvasti tahallaan viljellään maaseudun ja kaupungin vastakkaisasettelua. Erityisen ala-arvoista ja surullista on, kun se tehdään verovaroilla rahoitetussa Ylessä, kirjoittaa Angeria.

Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö ihmettelee Peiposen kirjoittelua hänkin.

– Mistä Yle tälle toimittajalle maksaa? Verorahoilla norsunluutornissa viisastelusta? Vai enbuskemaisesta huomionhakuisuudesta, jolla haetaan pk-seudun toimittajapiireissä hyväksyntää? Esittelyn mukaan seuraa elämää Kehä III ulkopuolella. Kirjoittaa tiukasti esimerkiksi Iisalmesta, jossa ei ole koskaan piipahtanut. On siellä kauempaakin käyty hämmästelemässä alueen yritysten vahvaa elinvoimaa. Herätys kollegat Pasilassa, peräänkuuluttaa Rönkkö Facebookissa.

Tekniikka&Talous -lehden päätoimittaja Reijo Ruokanen analysoi Peiposen sanomaa Facebookissa näin.

– Jos oikein ymmärsin, kirjoittajan tarkoitus oli patistella maakuntia ja maakuntajohtajia uutterampaan työhön esillä pysymiseksi. Se on hyvä tarkoitus. Iisalmi on kiistatta pöhkö esimerkki. Ehkei kirjoittaja juo olutta, kuuntele musiikkia, kohtaa ambulansseja jne. Se ei ole kauhea ihme, että maanalaiseen työhön tarkoitetut koneet eivät ole tuttuja, mutta Ponsselta välttyminen on vaatinut melkoista eristäytymistä. Tuusniemi on hieman eri asia.