Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto on kutsunut johtonsa todistajiksi

Pohjoismainen vastarintaliike aikoo kutsua oikeuteen kuultaviksi kuusi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Pohjoinen perinne ry:n avainhenkilöä.

Kaikki henkilöistä ovat olleet aiemmin julkisuudessa, osa esimerkiksi rikosepäilyjen vuoksi. Henkilöitä ei ole kuitenkaan koskaan aiemmin kuultu viranomaisten edessä laajalti juuri Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnasta, vaan kantelun käsittelystä on tulossa ensimmäinen tilaisuus, jossa liikkeen toimintaa ja sen syitä arvioidaan julkisesti.

Poliisihallitus vaatii kanteella Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen toimintoja ja Pohjoinen perinne ry:tä lakkautettavaksi.

Pohjoismainen vastarintaliike on Suomessa rekisteröimätön yhdistys ja sen toiminnan oheen liittyvä varainkeruu ja esimerkiksi nettisivut ovat olleet Pohjoinen perinne ry:n nimissä.

Vastarintaliike kiistää kanteen ja aikoo esittää vaatimusta vastaan henkilötodistelua niin, että liike on nimennyt oikeuteen kuultaviksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston puheenjohtajan Antti Niemen, Helsingin eteläisen ryhmän johtajan Otto Rutasen ja Jyväskylän ryhmän johtajan Paavo Laitisen.

Niemi on Pirkanmaalta. Rutanen on edustanut liikettä esimerkiksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Pohjoismaisessa neuvostossa.

Laitinen oli mukana muun muassa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtuneessa välikohtauksessa vuonna 2013.

Lisäksi oikeuteen on kutsuttu Antti-Pekka Lehto, joka on vastannut liikkeen julkaisuista ja rekrytoinnista. Liike aikoo kuulla häntä lain noudattamisesta sekä vastarintaliikkeessä että Pohjoinen perinne -yhdistyksessä.

Kaikki ovat tunnettuja vastarintaliikkeen toiminnassa.

Vastarintaliike on nimennyt puolestaan kuultavaksi myös Jesse Eppu Torniaisen, joka on julkisuudessa ollut paljon esillä väkivaltarikoksistaan. Hänet tuomittiin muun muassa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä. Tuomion käsittely on parhaillaan kesken Helsingin hovioikeudessa.

Lisäksi kuultavaksi on nimetty jyväskyläläinen Tomi Tiihonen. Torniainen ja Tiihonen ovat kuuluneet molemmat Pohjoinen perinne ry:n johtoon.

Poliisihallitus on puolestaan nimennyt kuultavaksi suojelupoliisin tutkijan kertomaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärästä, toimintatavoista, kehityksestä ja suhteesta Suomen ja muiden Euroopan maiden muuhun äärioikeistolaiseen toimintaan.

Pääosin Poliisihallitus perustelee kannettaan kirjallisin todistein.

Pohjoismaiselta vastarintaliikkeeltä on olemassa runsaasti kirjallista materiaalia, jossa se kuvailee tavoitteitaan ja haluaan esimerkiksi rotuerotteluun, vapaan ammattiyhdistystoiminnan rajoittamiseen, median rajoittamiseen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajoittamiseen. Poliisi aikoo käyttää näitä aineistoja osoittamaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen olevan väkivaltaan myönteisesti suhtautuva ja avoimen rasistinen järjestö.

Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesta vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanne nostettiin ja annettiin käräjäoikeuden arvioitavaksi, koska poliisi katsoo jo yhdistyksen lakkauttamisen kynnyksen ylittyvän.

Poliisihallitus on palkannut kannetta ajamaan asianajaja Markku Fredmanin.

Pirkanmaan käräjäoikeus aloittaa kanteen ja siihen liittyvän todistelun läpikäymisen valmisteluistunnossa tiistaina. Varsinaiset pääkäsittelyn istuntopäivät järjestetään lokakuussa, todennäköisesti kaksi päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusnatsit palkitsivat Asema-aukion rajun pahoinpitelyn tekijän

Kanne: Uusnatsit liittyvät kaasuhyökkäykseen, poliisin pahoinpitelyyn ja useisiin katutappeluihin

Poliisihallitus haluaa lakkauttaa uusnatsien alaosastot ja myös verkkokaupan

Uusimmat

Kotimaa

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Aalto-yliopisto on käynnistänyt sisäisen selvityksen muodin oppiaineen kohusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.