Poikien maailma on raadollinen

Tullakseen hyväksytyksi poikien täytyy tietää oikeat puhetavat oikeista aiheista, käyttää samaa kieltä ja sanastoa, pukeutua oikeanlaisiin vaatteisiin, pelata oikeanlaisia pelejä välitunnilla ja liikkua tavalla, jota poikana oleminen vaatii.

- Näitä oikeina pidettyjä tapoja taas määrittelevät ne, joilla on siihen valtaa. Jos poika käyttäytyy vauvamaisesti tai tavoilla, jotka katsotaan tyttömäisiksi: itkee helposti, ei puolusta itseään, leikkii itseään nuorempien kanssa, näyttää pelkoaan tai on passiivinen liikunnassa, hän on vaarassa tulla alistetuksi, Sari Manninen luettelee.

Hän on tehnyt väitöskirjan poikien keskinäisestä valtakamppailusta.

Poikien kesken hyväksyttyjä maskuliinisia piirteitä ovat muun muassa itsenäisyys, pidättyväisyys, kilpailullisuus, väkivalta, fyysinen voima, valkoisuus ja urheilullisuus. Ja heteroseksuaalisuus.

- Heteroseksuaalisuutta osoitetaan usein homokammon keinoin. Leimaamalla toinen homoksi pyritään korostamaan omaa heteroutta. Sana homo ei välttämättä tarkoita homoseksuaalia. Nimitystä käytetään kenestä tahansa miehestä tai pojasta, joka nähdään naismaisena ja nimetään usein mammanpojaksi, pehmoksi tai akkamaiseksi, Manninen huomauttaa.

Valta-asema tavoiteena

Temput ja muu miehisenä pidetyn osaamisen näyttäminen ovat osa poikien roolipeliä. Lisäarvoa ryhmässä saa myös omistamalla oikeanlaisia esineitä: kännyköitä, moottorikelkkoja, pelikonsoleja, vaatteita.

Poikien valtasuhteita väitöskirjassaan tutkinut Tuija Huuki selventää, että fyysisen väkivallan lisäksi poikien asemasodassa esiintyy myös hienovaraisempaa väkivaltaa.

- Omaa asemaa pyritään parantamaan toisten kustannuksella. Pojat tavoittelevat ja pitävät huumorin avulla yllä ryhmän sisällä saavutettua valta-asemaansa. Pojalta vaaditaan siis kykyä oikeanlaiseen huumoriin eli "läpänheittoon" ja muuhun porukassa hyväksyttyyn kielenkäyttöön.

- Tutkimus tuo esiin poikien kesken yleistä mutta usein piiloon jäävää väkivaltaa kuten toisia alentavaa huumoria, huiputusta, uhkailua sekä tyttövihamielisyyttä ja homokammoa. Homottelu, joidenkin tyttöjen ja poikien väheksyminen sanoin, ilmein ja sulkemalla heidät ulos me-ryhmästä ovat tällaisia väkivallan muotoja, Huuki kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.