Polanteet kiusaavat autoilijoita – näin ajat niissä järkevästi

Polanteet kiusaavat autoilijoita monin paikoin. Polanne tarkoittaa pakkautunutta kovaa lumi- tai jääkerrosta tiessä. Miten polanteisella urautuneella tiellä kannattaa ajaa?

– Jos urissa on hyvä ajaa, niistä ei kannata pyrkiä pois. Urissa sitä normaalisti ajellaan, ajolinjat tahtovat hakeutua niihin, sanoo hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen Liikennevirastosta.

Yksi vinkki on myös, että auto kannattaa pitää vakaana niin, etteivät renkaat viistä jyrkän uran reunoja.

Lappalaisen mukaan jos urat ovat kapeat eivätkä ne sovi omaan ajolinjaan, niin silloin voi ja kannattakin hakeutua sopivammalle ajolinjalle maltillisin ohjausliikkein.

– Riippuu, miten urat soveltuvat liikennetilanteeseen, keliin ja omaan ajotapaan.

Kapealla tiellä ura saattaa muodostua keskelle tietä, ja se aiheuttaa hankaluuksia kohtaamistilanteissa.

– Silloin täytyy toimia ennakoivasti ja valita ajolinja niin, että molemmilla on mahdollisuus kohdata turvallisesti.

"Harkintaa ja malttia"

Kun urista joutuu poistumaan, kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan siinä kohtaa, missä urat ovat matalimmillaan tai missä näkee muidenkin ajaneen urista pois. Nopeita liikkeitä kannattaa välttää, varsinkin jos urat ovat päässeet syviksi. Jos vauhtia on liikaa, auto voi lähteä käsistä.

Lappalainen neuvoo, että turhat ohitukset pitää unohtaa myös polanteisilla teillä.

– Harkintaa ja malttia, ei kannata ottaa riskejä. Jos on selvä tilanne, näkee pitkän suoran, seuraa liikennettä ja kaverikin huomaa ohitusaikeesi, niin sitten voi lähteä varovaisesti.

Polanteita syntyy sekä kaupunkien kaduille että isommille teille. Liikenneviraston mukaan parhaankin hoitoluokan valtateillä voi olla talven mittaan jonkin verran pitkittäisiä ohuita polannekaistoja, jotka tosin eivät erityisesti vaikuta ajamiseen. Tiistaina aamupäivällä Tieliikennekeskuksesta kerrottiin, että päätieverkolla ei ole ongelmia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on tänään tiistaina huono sateiden takia suuressa osassa maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.