Poliisi: Äärijärjestöjen 612-mielenosoitus sujui rauhallisesti

Äärijärjestöjen 612-mielenosoitus sujui rauhallisesti, sanoo poliisi. Osallistujia Hietaniemeen suunnanneessa kulkueessa oli Helsingin poliisin viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan noin 2 500.

Mielenosoittajilla oli Töölöntorille kokoontuessaan leijona-aiheisia kylttejä, soihtuja sekä Suomen lippuja. He lauloivat Maamme-laulun ja huusivat kolme kertaa eläköön. Kulkueen oli määrä lähteä kello 18.30, mutta pääsi liikkeelle vasta 19.15. Perillä Hietaniemessä marssijat olivat kello 20:n aikaan.

Helsingin poliisin mukaan lähtöpaikalla oli joukkotappelu ennen lähtöä. Yhteensä poliisi otti kiinni viisi kulkuetta häirinnyttä henkilöä, joista kolme on edelleen kiinni otettuna, Hakola kertoo.

 

Kaksi keskenään tapellutta mielenosoittajaa otettiin kiinni

Uusnatsit ja heidän vastustajansa kohtasivat aiemmin Helsingin Kaisaniemessä. Poliisi teki keskelle puistoa autoista ja ihmisistä linjan uusnatsien ja vastamielenosoittajien välille. Paikalla oli arviolta 40 poliisiautoa.

Helsingin poliisi otti alkuillasta kiinni kaksi keskenään tapellutta mielenosoittajaa, kertoo viestintäjohtaja Juha Hakola. Poliisin mukaan yksi vietiin poliisiasemalle pahoinpitelystä epäiltynä ja toinen sairaalaan tarkistettavaksi.

Molemmat kiinni otetut kulkivat Hakolan mukaan Hakaniemestä lähteneessä marssissa. Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan toinen henkilöistä huusi "natsit vittuun", minkä jälkeen alkoi tappelu. Sen jälkeen maassa kiinni otettuna oli huutaja sekä ruotsia puhunut mies, joka huusi "sieg heil".

Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että Kaisaniemen puistossa natsien vastaisessa mielenosoituksessa oli paikalla alle 3 000 ihmistä ja uusnatseja vajaat kaksisataa.

Uusnatsimarssi alkoi Hakaniemen torilta. Marssijat huusivat muun muassa "eläköön kansallissosialismi" ja "saastat ulos".

Paikalla Hakaniemessä oli myös Suomen vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen, jota epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Asema-aukion syyskuisen mielenosoituksen aikana. Torniaisen nimellä olevalla Twitter-tilillä kerrottiin, että poliisi olisi käskenyt häntä poistumaan keskustasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Epäilty pahoinpitelijä sai viime vuonna osuman poliisin paineilma-aseesta

Äärijärjestöjen mielenosoitus lähti liikkeelle – poliisin mukaan osallistujia 3 000

Töölöntorille kokoontunut parisensataa mielenosoittajaa

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi Asema-aukion täyteen - katso kuvat!